Directorul executiv al Asociației ADEPT, Igor Boțan, susține că declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la conferința comună cu ministrul Popescu reprezintă, de fapt, poziția Rusiei în anumite subiecte cheie, cum ar fi: munițiile de la Cobasna, libera circulație a funcționarilor ruși, prezența presei ruse în R.Moldova, dar și utilizarea limbii ruse pe teritoriul R.Moldova. În același timp, Boțan spune că Guvernarea de la Chișinău a avut o poziție fermă de-a lungul timpului referitor la subiectele abordate.

Boțan spune că declarația diplomatică a lui Lavrov despre faptul că pacificatorii ruși din regiunea transnistreană și militarii ruși din Grupul Operativ al Trupelor ruse din Transnistria reprezintă o componentă importantă a păcii din regiunea transnistreană, nu este decât o dorință a Moscovei pentru că guvernul R. Moldova a adoptat de mult timp o altă poziție.

„Ce spune Lavrov este un mesaj pe care îl împărtășește domnul Dodon. Noi știm că poziția oficială a Guvernului R. Moldova - este o misiune de pacificatori. Noi știm că întotdeauna autoritățile R. Moldova au recunoscut, în baza acordului din 92, statutul pacificatorilor, ce ține de militarii care păzesc depozitele, este vorba de 1500 de oameni, R. Moldova niciodată nu a recunoscut că au un statut prescris. Faptul că domnul Lavrov ridică aceste subiecte, este interesul Federației Ruse, dar asta a fost întotdeauna. Guvernul R. Moldova are o poziție foarte clară care s-a exprimat încă din 1999 după Summitul de la Istambul. Federația Rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul R. Moldova. Este necesar să fie casate munițiile învechite și trebuie să-și retragă militarii de pe teritoriul R. Moldova, poziție pe care R. Moldova a avut-o în ultimii 20 de ani”, susține formatorul de opinie. 

Un alt subiect atins de Serghei Lavrov și care este tagențial cu regiunea transnistreană - propunerea recentă de a distruge munițiile de la Cobasna. Boțan consideră că esre binevenită o astfel de inițiativă doar dacă sunt respectate anumite reguli.

Detalii: Lavrov, lui Popescu: La Cobasna vor fi distruse munițiile expirate, vom aduce echipament și experți

„La acest subiect amintesc că există formatul 5+2, există deciziile de la Istambul. Federația Rusă este binevenită să participe la casarea munițiilor dar împreună cu partenerii din formatul 5+2 și bineînțeles însoțită de controale. Tot echipamentul pentru casarea acestor muniții trebuie să treacă prin Chișinău ca să fie verificat. Dacă Rusia găsește de cuviință că o astfel de formulă e bună sunt bineveniți, dar alta nici nu poate fi. Această inițiativă e bună pentru că pentru că depozitul de la Cobasna reprezintă un pericol real, demonstrat prin diferite incidente din Ucraina Rusia unde explodează depozitele de muniții”, susține Directorul executiv al Asociației ADEPT.

În același timp, Boțan susține că nu înțelge de ce Lavrov a abordat subiectul liberei circulații a demnitarilor și jurnaliștilor ruși pe teritoriul R. Moldova.

„În privința liberei circulații - problemele între țările noatre au apărut după ce Federația Rusă a făcut probleme înalților demnitari ai R. Moldova care tranzitau Rusia. Și am văzut efectul aici în R. Moldova - un fel de răspuns. O dată ce nu se mai întâmplă lucrurile acestea cu funcționarii noștri în Rusia, evident, că nici în R. Moldova nu există probleme cu libera circulație. Atunci a fost o măsură de răspuns. Cât despre retranslarea presei ruse - a fost modificată legislația în 2016 dar nu au existat probleme cu retransmiterea în R. Moldova a postutilor ruse. Ba, dimpotrivă, Rusia, din ianuarie 2018, Duma de Stat a adoptat o hotărâre prin care recomanda Guvernului rus să desfacă contractul cu domnul Vladimir Plahotniuc pentru Prime. A fost o astfel de recomandare din partea Dumei de Stat. De altfel relațiile au rămas nechimbate. Putem înțelege dorința Rusieie să retransmită pe teritoriul R. Moldova, dar important este să respecte legislația în vigoare din R. Moldova”, precizează analistul politic. 

Igor Boțan a comentat pentru Deschide.MD și o altă temă atinsă de Lavrov - cel al utilizării limbii ruse pe teritoriul R. Moldova. 

„Limba Rusă este menționată în Constituție și are un anumit statut și nu există niciun fel de probleme cu limba rusă în R. Moldova. Chiar anul trecut CCM a decis că în legea privind utilizarea limbilor pe teritoriul R. Moldova limba rusă este una de suită. Toată lumea s-a convins că nu există niciun fel de probleme în privința limbii ruse. De aceea eu nu știu de ce domnul Lavrov invocă această problemă”, a conchis analistul. 

Amintim că Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov a declarat astăzi că utilizarea munițiilor care au depășit termenul de exploatare de la depozitul din Cobasna se va realiza după normele ce funcționează în Federația Rusă, iar pregătirile vor dura un an. Pentru aceasta, în Transnistria vor veni specialiști, militari și va fi adus echipament. Cât despre contingentul rus din Transnistria, GOTR și pacificatori, acesta, potrivit lui Lavrov, a demonstrat că este o componentă importantă pentru păcea din Transnistria.

Detalii: Lavrov i-a cerut lui Popescu să asigure nediscriminarea presei ruse și protejarea limbii ruse în RM