Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a cerut la întrevederea cu omologul său moldovean, Nicu Popescu, mai multe garanții pentru limba rusă, presa de limbă rusă și libera circulație a cetățenilor ruși pe teritoriul Republicii Moldova.

Lavrov a cerut ca actuala guvernare să nu întreprindă acțiuni discriminatorii față de presa rusă care, potrivit ministrului rus de externe, le-ar fi admis fosta guvernare.

„Am pus problema privind luarea măsurilor pentru a protecția limbii ruse în Moldova. Colegii noștri au luat în considerare acest fapt, contez pe faptul că acest lucru nu va permite îngustarea artificială a spațiului pentru vorbitorii de limbă rusă și ruși în RM. Ne-am înțeles pentru a fi luate măsuri privind neîncălcarea regimului fără vize, renunțarea la măsurile restrictive față de cetățenii celor două state”, a spus Lavrov.

Serghei Lavrov a cerut drepturi depline pentru presa de limbă rusă din Republica Moldova.

„Am atras atenția asupra necesității privind respectarea drepturilor jurnaliștilor la libertatea de profesiune și neacceptarea acțiunilor discriminatorii față de mass-media, iar aceste acțiuni au fost admise de fosta guvernare a Moldovei față de mass-media rusești”, a declarat Lavrov.

Cei doi miniștri s-au înțeles să semneze programe de colaborare cultural-umanitară pe trei ani.