Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov a declarat că utilizarea munițiilor care au depășit termenul de exploatare de la depozitul din Cobasna se va realiza după normele ce funcționează în Federația Rusă, iar pregătirile vor dura un an. Pentru aceasta, în Transnistria vor veni specialiști, militari și va fi adus echipament. Cât despre contingentul rus din Transnistria, GOTR și pacificatori, acesta, potrivit lui Lavrov, a demonstrat că este o componentă importantă pentru păcea din Transnistria.

„GOTR și pacificatorii ruși care se află acolo sunt o componentă importantă a păcii care dăinuie în Transnistria, după ce cu aportul armatei noastre, a fost încetată vărsarea de sânge acum 25 de ani. Viața arată că aceasta este o parte indispensabilă a celor eforturi pe care le facem pentru a ajunge la o soluționare a problemei transnistrene în cadrul unei Moldove neutre și integre, cu un statut special al Transnistriei”.

Lavrov a amintit despre planul Kozak și a spus că retragerea munițiilor care a demarat la începutul anilor 2000 a fost stopat la insistența transnistrenilor după nesemnarea memorandumului Kozak.

„Atât președintele Dodon cât și liderul Krasnoselski au susținut ideea utilizării munițiilor al căror termen depozitare a fost epuizat sau se epuizează. Este vorba de jumătate din tot ce este acolo. Este o temă serioasă, am vorbit foarte amănunțit despre asta. Munițiile nu au venit din cosmos, ci s-au aflat în dotarea armatei rusești. Vă aducem aminte că atunci când procesul de reglementare era foarte activ, în anul 2003, anume atunci, autoritățile transnistrene au căzut de acord asupra evacuării munițiilor. Mai mult de jumătate din cantitate a fost evacuată atunci când reglementarea în Transnistria se dezvolta vertiginos. Când R. Moldova a refuzat să semneze, sub presiunile UE, documentul parafat, atunci transnistrenii au declarat că nu susțin retragerea definitivă a celor muniții care au rămas în depozitele din Cobasna”, a spus Lavrov.

Ministrul rus de Externe a mai spus că, luându-se în considerare problemele de securitate, că Șoigu a propus ca acele muniții care au depășit termenul de exploatare să fie utilizate. „Astăzi am transmis colegilor noștri evaluările acelor acțiuni care urmează să fie întreprinse - livrarea echipamentului necesar, direcționarea specialiștilordirecționare experților, găsirea surselor de finanțare, încheierea contractului, și toate acestea trebuie să fie realizate cu îndeplinirea normelor de securitate care funcționează în forțele armate ale Federației Ruse”, a declarat Lavrov.

Potrivit acestuia pregătirile vor dura un an și un pic, iar pentru a coordona toate acțiunile pe hârtie, sunt necesare contacte pe linia militarilor. Rusia este pregătită pentru aceste contacte.

De cealaltă parte, Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova optează pentru retragerea contingentului rus de pe teritoriul său, așa cum prevede statutul de neutralitate stabilit în Constituție. Popescu a declarat că utilizarea munițiilor urmează să fie realizat cu ajutorul OSCE.