Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a avut primul contact cu omologul său rus, Serghei Lavrov. În cuvântul protocolar de salut, Popescu a vorbit în limba rusă, mulțumindu-i lui Lavrov pentru invitație. Lavrov a declarat că este bucuros să-l vadă pe „Nicolai Nicolaici” la Moscova în calitatea acestuia de ministru și că este gata să discute întregul spectru de probleme.

„Stimate domnule ministru, colegi, suntem bucuroși să vă salutăm la Moscova, este prima vizită a dumneavoastră, Nickolai Nicolaici, în calitate de ministru. Noi apreciem posibilitatea de a continua dialogul pe întreg spectrul problemelor bilaterale, internaționale și, desigur, pe reglementarea transnistreană. Am notat faptul că în discursurile dumneavoastră și a prim-ministrul ați subliniat interesul de normalizare a relațiilor pe spectrul problemelor care s-au adunat. Întâlnirea de azi, alături de alte întâlniri pe alte linii, pe alte nivele, ne oferă posibilitatea să vedem ce este prioritar pentru noi acum. Bine ați venit”, a declarat Lavrov. 

Nicu Popescu i-a amintit lui Lavrov că de trei luni în Republica Moldova este o nouă Guvernare, acest fapt făcând posibilă vizita sa la Moscova. 

„Vă mulțumesc pentru invitație, sunt foarte bucuros să mă aflu aici, pentru că este șansa noastră să începem de a intra în faza de normalizare a relațiilor noastre. Cunoașteți că în Moldova, de trei luni, avem un nou Guvern. În interesele cetățenilor noștri și a cetățenilor voștri este să normalizăm relațiile și să pășim în faza de soluționare a problemelor: economice, social umanitare, cu siguranță vom discuta problema transnistreană. Sunt multe probleme, dar avem dorința și voința politică de a le soluționa. Vă mulțumesc pentru invitație”, a declarat Popescu.