Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putim, Dmitrii Peskov infirmă anunțul lui Igor Dodon, care pe semne s-a grăbit să se laude că a ajuns la un consens cu Putin privind ieftinirea prețului la gaze livrate Republicii Moldova.

După întrevederea de săptămâna trecută a lui Dodon cu Putin, președintele moldovean nota pe pagina sa de Facebook și Twitter că grație negocierilor purtate de el cu Putin prețul la gaze pentru consumatorii finali din Republica Moldova nu va crește, ci dimpotrivă va fi diminuat.

„M-am înțeles cu Putin: în acest an prețul la gaze nu va crește, iar pentru anul viitor sunt posibile ieftiniri!”, a scris Dodon pe rețelele de socializare.

Potrivit publicației GAZETA.RU care îl citează pe reprezentatnul Kremlinului, Dmitrii Peskov, Dodon, cel mai probabil a reușit să obțină o reducere la gaze de la Putin, dar rămâne o taină cu cât va fi redus prețul la gaze pentru moldoveni.

Peskov „l-a corectat puțin pe Dodon”, precizând că subiectul gazelor într-adevăr a fost discutat, dar totodată, lasă să se întrevadă că o decizie finală privind o reducere pentru Republica Moldova nu a fost luată așa cum s-a grăbit Dodon să anunțe.

Negocierile privind gazele „sunt aproape finalizate”, a accentuat Peskov.

Amintim că expertul în energetică Victor Parlocov a declarat că vizita de sâmbătă, 7 septembrie, a președintelui Igor Dodon la Moscova și anunțurile „victorioase” ale acestuia în privința prețului la gazele naturale pentru consumatorii din R. Moldova nu reprezintă decât „o acțiune de PR, de imagine”. Detalii AICI.

În același timp Naftogaz Ucraina critică înțelegerea dintre Igor Dodon și Vladimir Putin cu privire la reducerea prețurilor la gaze pentru Moldova, potrivit lyberti.com

„Federația Rusă, ca un marketolog politic experimentat, a conceput din nou o reducere care nu este o reducere. Matematica simplă arată că, dacă Moldova acum ar cumpăra gaze din Slovacia și le-ar transporta prin Ucraina, prețul la intrare ar fi de aproximativ 190$. În timp ce „prețul frăţesc, oferit cu reducere” de la „Gazprom”, este de 237 $, cu 20% mai mare decât prețul de piață disponibil pentru Moldova”, afirmă reprezentanţii „Naftogaz”, pe pagina de Facebook a instituției.