O delegație a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Republicii Moldova participă, zilele trecute, la lucrările Conferinței internaționale științifico-practice „Digitizarea proceselor electorale. Dimensiunea umanitară”. Evenimentul s-a desfășurat la Moscova, Federația Rusă și a reunit circa 150 de reprezentanți ai autorităților electorale din peste 30 de state, reprezentanți ai mai multor organizații internaționale de profil și experți în materie electorală. CEC a fost reprezentat de președintele Dorin Cimil, secretarul Comisiei, Maxim Lebedinschi și managerul proiect PNUD Moldova, Eva Bounegru.

Această reuniune a fost un bun prilej pentru realizarea schimbului de experiență și punerea în discuție a subiectelor ce țin de oportunitățile și provocările în implementarea noilor tehnologii informaționale în diferite țări și sisteme electorale.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a vorbit celor prezenți despre dezvoltarea proceselor electorale din Republica Moldova. Subiectul prezentat a fost bazat pe utilizarea tehnologiilor ca instrument de comunicare și asta pentru că, un proces electoral corect și transparent înseamnă, întîi de toate, implementarea celor mai moderne și accesibile soluții pentru interesul alegătorilor.

Dezvoltarea continuă a SIAS “Alegeri” rămâne o prioritate pentru CEC, iar pentru aceasta, vom milita pe implicarea societății civile și a tinerilor, ca generatori de idei în promovarea transparenței procesului electoral din țara noastră. Elaborînd noi mecanisme, trebuie să ținem cont că acestea trebuie să fie nu doar simple și accesibile, dar să corespundă tendințelor în materie de tehnologii informaționale”, a menționat președintele CEC.

Totodată, participanții la Conferință au observat organizarea și desfășurarea alegerilor deputaților pentru Duma Moscovei și alți subiecți ai Federației Ruse, inclusiv prin prisma inovațiilor tehnologice aplicate pentru acest scrutin.