MAE de la Moscova și MAEIE au publicat comunicate cu privire la agenda discuțiilor dintre miniștrii celor două state, Nicu Popescu și Serghei Lavrov, care vor avea loc mâine. Externele de la Moscova au enumerat în detaliu temele de discuții: cooperarea economică, energetică, umanitară, în cadrul CSI, ONU, Uniunii Eurasiatice, al II-lea Forum Economic dar și tema transnistreană. MAEIE a fost mult mai succint și a subliniat că discuțiile se vor axa pe normalizarea relațiilor moldo-ruse, dar și că Nicu Popescu va reitera necesitatea retragerii necondiţionate şi complete a militarilor şi muniţiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ministrul de Externe și Integrării Europene va întreprinde o vizită oficială la Moscova în cadrul căreia se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Externele de la Moscova au publicat agenda discuțiilor dintre cei doi miniștri.

Potrivit MAE-ului rus, părțile trebuie să „coordoneze ceasurile” pe întreaga agendă a relațiilor bilaterale și să reactualizeze relațiile în baza principiilor prevăzute în Tratatul de prietenie și cooperare din 2001.

Externele rusești spun că va avea loc un schimb de opinii despre cum poate fi intensificată dinamica cooperării între cele două ministere, între departamentele sectoriale, cum poate fi reluată cooperarea în sfera culturală și umanitară. 

Va fi examinat cadrul legal al relațiilor bilaterale în vederea îmbunătățirii acestuia (numărul total de acorduri fiind de 170 de documente).

Va avea loc și un schimb de opinii cu privire la perspectivele de cooperare în domeniul energetic, investiții și agricultură.  

„În ultimii ani, a fost posibilă reluarea tendințelor pozitive în comerțul reciproc. În 2018, s-a înregistrat o creștere a comerțului bilateral cu 28,2% (1.560,1 milioane de dolari SUA). Dinamica pozitivă este observată în anul curent. În prima jumătate a anului, cifra schimbului comercial a crescut cu 13,8% față de aceeași perioadă din 2018 (până la 818,1 milioane USD). În această perioadă, exportul de mărfuri rusești în Moldova a crescut cu 14,3% (până la 635,5 milioane USD). Importul produselor moldovenești - cu 12,3% (până la 182,6 milioane dolari)”, se arată în comunicatul MAE rus.

Una dintre temele discuțiilor va fi ședința interguvernamentală de cooperare economică care se va desfășura pe 18-19 septembrie la Chișinău.

Un alt subiect de discuții îl va reprezenta cel de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus care se va desfășura pe 20-21 septembrie - „o platformă importantă pentru dezvoltarea contactelor între cercurile de afaceri și regiunile din Rusia și Moldova”.

Miniștrii vor face un schimb de opinii cu privire la cooperare în cadrul ONU, OSCE, CSI și alte structuri, precum consolidarea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

„Desigur, se va pune accentul și pe situația actuală a reglementării transnistrene, ținând cont de perspectivele emergente de intensificare a dinamicii procesului de negociere și de a contribui la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între Chișinău și Tiraspol”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis un comunicat în care a relatat mult mai succint programul vizitei lui Popescu la Moscova. „Normalizarea relaţiilor moldo-ruse, restabilirea dialogului politic, dezvoltarea relațiilor comercial-economice vor fi subiectele abordate în cadrul vizitei de lucru a ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, miercuri, 11 septembrie, la Moscova, în cadrul căreia va avea o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu oficiali ruşi din cadrul Dumei de Stat şi Consiliului Federaţiei, dar și cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti şi ai societăţii civile”. 

De asemenea, se arată în comunicat, ministrul moldovean de externe va reitera necesitatea retragerii necondiţionate şi complete a militarilor şi muniţiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.