„Naftogaz Ucraina” a criticat înțelegerile preşedinţilor Federaţiei Ruse şi R. Moldova cu privire la reducerea preţurilor la gaze pentru R.Moldova, anunțate de Igor Dodon.

Potrivit agenţiei INFOTAG care citează un comunicat al companiei statului vecin, „Ucraina a parcurs deja un drum lung, când interesele statului au fost înlocuite cu reduceri şi promisiuni stranii".

„Acum cinci ani, noi ne-am demonstrat nouă, Europei şi Rusiei că putem să asigurăm ţara cu gaze fără „Gazprom”, fără politică şi chiar să economisim. Astăzi, Moldova poate profita de oportunităţile pentru care noi am luptat atât de mult în 2014-2015”, consideră „Naftogaz”.

În opinia sa, „Rusia, ca un marketolog politic experimentat, a oferit din nou o reducere, care însă nu este reducere”.

„Matematica simplă spune că, dacă R. Moldova acum ar cumpăra gaze din Slovacia şi l-ar transporta prin Ucraina, preţul la intrare ar fi de aproximativ $190 (pentru o mie de metri cubi ). În timp ce „preţul frăţesc, oferit cu reducere” de la „Gazprom”, este de $237, care este cu 20% mai mare decât preţul de piaţă disponibil pentru R.Moldova”, afirmă reprezentanţii „Naftogaz”.

De aceeaşi opinie este şi şeful companiei „Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina”, Serghei Makogon, care a explicat că, „dacă din preţul oferit de „Gazprom” este scos transportul până în Slovacia şi înapoi, atunci preţul gazelor ruseşti în R. Moldova ar trebui să fie acum de aproximativ $110-120, adică de două ori mai puţin decât preţul actual”.

Potrivit lui, „o asemenea matematică ar trebui să determine Guvernul de la Chişinău să tragă anumite concluzii”.

Amintim că Igor Dodon a anunțat ieri că, potrivit înţelegerilor cu omologul său rus, Vladimir Putin, preţul gazelor ruseşti furnizate R. Moldova va scădea începând cu 1 octombrie cu $10-15, de la 1 ianuarie 2020 ar putea scădea cu $40-50, iar de la 1 aprilie 2020 - chiar şi cu $70. Acest lucru va permite autorităţilor să nu majoreze tarifele la gaze pentru populaţia R. Moldova. Potrivit lui, în situaţia actuală, „majorarea ar fi aproape inevitabilă, deoarece preţul real al gazelor furnizate este de $235 pentru o mie de metri cubi, iar în tarif este inclus preţul de $178”.