Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, va efectua în perioada 12 și 13 septembrie o vizită în Republica Moldova. Amélie de Montchalin are planificate întrevederi cu președintele țării, cu premierul, precum și cu conducerea Parlamentului. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează într-un comunicat de presă că Amélie de Montchalin efectuează vizita în Republica Moldova ca urmare a întrevederii pe care a avut-o cu ministrul Nicu Popescu, pe 13 iunie, la Paris, transmite IPN.

Potrivit MAEIE, această vizită intervine într-un moment important al relațiilor dintre Moldova și Franța și dintre Moldova și Uniunea Europeană. La 20 iunie curent, Consiliul Europei a salutat trecerea pacifică a puterii la Chișinău și a exprimat dorința ca Uniunea Europeană să susțină Republica Moldova.

Pe 13 septembrie la ora 11.30, Amélie de Montchalin va susține o conferință de presă comună cu ministrul Nicu Popescu. În aceeași zi , la ora 12.00, la Facultatea de Drept a Universității de Stat, secretarul de stat francez și ministrul de externe vor avea o întâlnire cu studenți francofoni ai principalelor universități din Chișinău, la care vor discuta despre relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și relațiile moldo-franceze.

În timpul vizitei sale, Amélie de Montchalin va sublinia susținerea deplină a Franței pentru re-angajamentele UE în Moldova, țara care joacă un rol cheie în ceea ce privește stabilitatea regională în vecinătatea estică a Uniunii Europene. Ea va încuraja autoritățile moldovene în eforturile sale de implementare a Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova, și anume în lupta cu corupția, instaurarea unui Stat de drept și independența Justiției, se menționează în comunicatul de presă remis de MAEIE.

Secretarul de stat va exprima dorința autorităților franceze de a da un nou impuls relațiilor dintre Franța și Republica Moldova, atât prin relansarea dialogului politic dintre cele două țări, cât și printr-o nouă creștere a cooperării bilaterale, și anume în favoarea dezvoltării economice a Moldovei, a statului de drept și a schimburilor universitare.  Oficialul va sublinia importanța menținerii locului limbii franceze în învățământul public din Republica Moldova și va menționa dificultățile întâmpinate de unele întreprinderi franceze în activitatea lor în Moldova. În cele din urmă, va reaminti prioritățile președinției franceze a Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei și, în particular, va încuraja Republica Moldova să ratifice Convenția de la Istanbul, prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, se mai spune în comunicat.