Igor Dodon anunță că a avut azi o întrevedere cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič. Potrivit unei postări pe rețele sociale a șefului statului, întrevederea s-a axat, în mare parte, pe situația privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova după 1 ianuarie 2020.

Am menționat că aprovizionarea cu gaze naturale a țării noastre este una dintre cele mai importante preocupări ale conducerii Republicii Moldova, în special, în contextul disputei dintre Federația Rusă și Ucraina - “Gazpromul” fiind unicul nostru furnizor de gaze, iar Ucraina, la moment - singura cale de tranzit pentru Republica Moldova. În context am relatat despre îngrijorarea noastră privind livrarea gazelor naturale în Moldova după 1 ianuarie 2020, reieșind din faptul că contractul de tranzitare a gazelor prin teritoriul Ucrainei expiră, situația fiind neclară pentru toate părțile implicate. Am reamintit că Ucraina tranzitează gazele rusești nu doar în Republica Moldova, ci și în țările balcanice. Respectiv, există riscuri pentru toată regiunea”, a menționat Dodon.

Șeful statului anunță că a informat partenerii europeni despre negocierile pe care le-am avut recent cu conducerea companiei “Gazprom” cu privire la livrarea gazelor în Moldova, „dar și despre scenariile posibile în cazul sistării tranzitului prin Ucraina”.

Amintim că recent Ucraina a semnat un contract cu Republica Moldova pentru modernizarea staţiilor de distribuire a gazelor astfel încât să efectueze importuri din România, pe fondul riscului întreruperii alimentării de către Rusia, anunţă compania Ukrtransgaz.

Detalii: Ucraina a semnat contract cu Republica Moldova pentru a putea importa gaze din România