Ministrul de Externe și Integrare Europeană, Nicu Popescu a declarat în cadrul unei prelegeri ținute în fața studenților de la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice Administrative că identitatea națională a cetățenilor Republicii Moldova se bazează pe două compenente - pluralismul politic și exporturile spre Uniunea Europeană.

Nicu Popescu fiind întrebat dacă riscăm să ne pierdem identitatea națională în contextul în care Republica Moldova a ales calea integrării europene, a oferit un răspuns în care a evitat să vorbească despre identitatea românilor din Basarabia. Oficialul a declarat că această identitate se clădește pe capacitatea cetățenilor moldoveni de a-și schimba în mod democratic guvernarea. 

„Întrebarea cu privire la identitatea națională a cetățenilor Republicii Moldova este o întrebare cu foarte multe paranteze, explicații de subsol, ghilimele, text în bold, semne de exclamare. Nu vreau să intru în această discuție. În contextul la aceste discuții referitoare la identitatea concetățenilor noștri și a modului cum se identifică fiecare dintre noi, nu văd absolut niciun pericol din partea integrării europene. Din contra, prin integrarea europeană noi ne putem consolida ca stat, ca societate. Eu cred că un element foarte important al identității noastre naționale este faptul că Republica Moldova continuă și întotdeauna a continuat să-și schimbe Guvernele în urma alegerilor, nu a războaielor civile, loviturilor de stat, militare sau nemilitare. Avem alegeri și guvern ales - asta facem noi de aproape 30 de ani. Asta este parte din identitatea noastră. Spre deosebire de alte societăți, să ne dai un tătuca lider, el n-o să aibă 80% din sprijinul popular chiar dacă ai să-i faci publicitate la televizor non-stop. Acest pluralism politic face parte din identitatea noastră națională”, a spus Nicu Popescu. 

Cea de a doua componentă a identității noastre naționale este definit de cele 68% din exportul R. Moldova care merge spre Uniunea Europeană.  

„Alt element al identității noastre naționale este salariul. Cine ne ajută să plătim salariile? Parțial diaspora, dar în mare parte exporturile. Din salarii se plătesc contribuțiii și impozite, din care iarăși plătim salarii. Cea mai mare parte din salarii vin din aceste 68% de exporturi care care se îndreaptă spre piața Uniunii Europene. În sensul acesta, Uniunea Europeană este un partener care ajută la funcționarea bună a societății noastre și a identității noastre, la sfârșit de lună și la început de lună. Iată așa”, a spus Popescu. 

VIDEO, declarația de la 1:24:00