Președinția Republicii Moldova a elaborat un concept prin care Transnistria ar urma să primească statut special sub forma unei autonomii foarte puternice. Despre asta a anunțat, șeful statului, Igor Dodon, în cadrul unui interviu oferit portalului Spiegel.de.

Întrebat cum poate fi rezolvat conflictul transnistrean și cum ar trebui să fie reintegrată Transnistria în Republica Moldova, Dodon a răspus că negocieri directe privind rezolvarea acestui subiect nu au fost începute, însă, în prezent, este mediul favorabil de a soluționa acest conflict.

„Urmărim în prezent o politică de pași mici și soluții pentru obstacolele din viața de zi cu zi a cetățenilor. Încă nu am început negocierile privind o soluție politică a conflictului. Dar aș risca să spun că ne putem mișca foarte repede, deoarece consensul internațional actual privind Republica Moldova este favorabil. Am putea fi o poveste de succes a modului în care un conflict înghețat în spațiul post-sovietic ar putea fi rezolvat pentru prima dată.

Mi-aș imagina că Transnistria din statul moldovenesc primește un statut special sub forma unei autonomii foarte puternice. Președinția noastră a elaborat un concept pe care îl vom prezenta partenerilor noștri de coaliție”, a afirmat Dodon.

Șeful statului a pomenit și de realizările din ultimii ani, care au dus la rezolvarea unor probleme strigente care erau. „Un nou pod peste Nistru a fost deschis. Diplomele de la instituțiile de învățământ din Transnistria sunt recunoscute de noi. Intrarea pentru cetățeni de pe malul drept al Nistrului în Transnistria a devenit mai ușoară. Negociem o nouă conexiune feroviară, soluția problemei bancare și eliminarea completă a posturilor de frontieră”, a mai adăugat Igor Dodon.

realitatea.md