„Utilizarea” celor 20 de mii de tone de muniții din depozitul de la Cobasna poate funcționa pentru Republica Moldova ca un cal troian. Sub pretextul construcției unui complex de utilizare a armamentului, Rusia poate reanima aeroportul de la Tiraspol, pe care îl va folosi în scopuri logistice. Prezența rusă în regiune poate crește substanțial, fiind aduși experți, militari, constructori. Totodată, utilizarea este un proces care poate dura ani de zile și e foarte periculos.

Doi experți ucraineni, Artiom Filipenko din Odesa și Anton Mikhnenko din Kiev au comentat pentru Deschide.MD vizita recentă a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, în Republica Moldova și rezultatele acesteia.  

Utilizarea - un pericol real

Pentru a recurge la un plan de acțiuni, încât Chișinăul să nu renunțe subit la ideea de „utilizare”, Șoigu a dispus să fie întocmit un plan de colaborare pe trei ani între ministerele Apărării celor două state. Acest plan de colaborare va conține cu siguranță și ideea acestei utilizări a munițiilor. 

Utilizarea munițiilor trebuie să ne pună în gardă cel puțin din motivul că e un proces periculos. Propunerea lui Șoigu a venit la scurt timp după ce în Rusia a avut loc o explozie la un depozit de muniții, în ziua de 5 august. Din 2010 până în prezent, în Federația Rusă au avut loc 11 avarii la depozitele de muniții, unele dintre ele legate direct de procesul de utilizare. Urmare a acestor explozii zeci de persoane și-au pierdut viețile, sute au fost rănite, iar numărul refugiaților se ridică la zeci de mii de oameni. 

Coridorul verde, dat uitării?

În timpul vizitei lui Șoigu dar și după aceasta, nimeni nu a amintit de ideea lansată acum trei ani privind retragerea munițiilor din Republica Moldova printr-un coridor verde oferit de Ucraina. Ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak a declarat în noiembrie 2016, în cadrul unei întâlniri cu omologul său moldovean de atunci, Anatol Șalaru, că Kievul este gata să ofere un coridor verde pentru retragerea munițiilor de la Cobasna, cu supravegherea ONU și OSCE. Acest fapt a fost reconfirmat de ambasadorul Ucrainei la Chișinău de atunci, Ivan Gnatîșin. 

„Decizia privind oferirea coridorului este univocă. Aceasta a fost adoptată în interesul securităţii întregii regiuni”, a menţionat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatîşin, în cadrul unui interviu pentru JURNAL de Chişinău.  

Amintim că, potrivit înțelegerilor 1999 convenite la Summitul OSCE de la Istanbul, Rusia urma să-și retragă munițiile și contingentul până în anul 2002. Apoi, Rusia a negat că a făcut asemenea angajamente.  

Propunerea de utilizare a munițiilor de la Cobasna a fost făcută în contextul în care Rusia nu reușește să nimicească armamentul la ea acasă. Anual, Rusia ar trebui să utilizeze 2 milioane de tone de muniții, sectorul industrial îi permite să utilizeze doar 300 de mii de tone. Pentru a îndeplini acest plan, Rusia chiar a vrut în 2012 să preia tehnologia NATO, înțelegerea însă nu a fost semnată. 

„E prea mult pentru o vizită „neoficială”

Artiom Filipenko, expert la Institutul național de cercetări strategice este convins că propunerea lui Șoigu de a realiza un plan de colaborare militară pentru trei ani, este încă un pas ce se înscrie în logica Rusiei de a întoarce Republica Moldova în sfera sa de influență. „Acesta e și rezultatul consolidării poziției președintelui Igor Dodon atât în interiorul statului cât și în afara acestuia. El se simte suficient de încrezut în puterile sale, încât să-l invite pe ministrul rus al Apărării fără a ține cont de Guvern la sărbătorirea a 75 de ani de la „eliberarea” R. Moldova și să rezolve împreună cu el probleme strategice”, spus Filipenko. 

Expertul ne îndeamnă să reținem faptul că, în pofida statutului formal neoficial al vizitei, Serghei Șoigu a vizitat teritoriile necontrolate ale enclavei separatiste, s-a întâlnit cu liderii separatiștilor și a decorat militari ruși. Șoigu a făcut propuneri foarte serioase privind utilizarea munițiilor și începutul unei colaborări militare. „E prea mult pentru o vizită „neoficială”, spune Filipenko.  

„Există pericolul ca modelul moldovean să fie transferat în Ucraina”

Ceea ce privește inițiativele lui Șoigu, Filipenko ne îndeamnă să înțelegem cu claritate că acestea nu au fost dezvoltate în interiorul Ministerului Apărării, ci în cabinete mai superioare. 

„Rusia nu a făcut nimic în această direcție de mulți ani și, nu cunoaștem din ce motive, tocmai acum a venit cu inițiativa de a utiliza munițiile din Cobasna. Care este motivul? Cel mai probabil Moscova are acum scopul imperativ ca să apară ca „pacificator” în ochii Occidentului. Schimbarea puterii politice și consolidarea forțelor pro-ruse în Republica Moldova este percepută ca un moment oportun pentru reglementarea problemei transnistrene prin oferirea Transnistriei a unui statut special cu prerogative foarte largi. Remarcăm faptul că Șoigu nu a pus problema retragerii trupelor ruse din Transnistria și s-a pronunțat împotriva schimbării formatului misiunii de pacificare”, a declarat Filipenko.  

Potrivit expertului, acest scenariu prezintă un pericol pentru Ucraina, deoarece poate fi transferat în Ucraina. 

Care va fi scopul cooperări interministeriale? 

În acest context, continuă expertul, propunerea privind cooperarea militară pare a fi paradoxală și ridică o serie de întrebări. Există forțe armate ilegale în Transnistria care au fost create cu sprijinul Rusiei. Acestea desfășoară exerciții comune cu contingentul militar rus. Natura acestor exerciții demonstrează că sunt orientate spre a se opune armatei ucrainene. „Am întrebări. Care va fi scopul cooperării dintre militarii moldoveni și militarii ruși, împotriva cui va fi îndreptată această cooperare? Va continua în acest context participarea militarilor moldoveni la diferite exerciții desfășurate sub egida NATO? Va continua colaborarea militară a contingentului militar rus cu grupările armate din Transnistria? Și multe altele”, a conchis Filipenko.  

Moscova încearcă să creeze atmosfera generală de disponibilitate de a negocia

Anton Mikhenko, expert în cadrul Defense Express de la Kiev consideră că însuși faptul apariției lui Șoigu pe teritoriul Republicii Moldova este unul fără precedent. De fapt, avem o vizită a ministrului Apărării a unui stat agresor față de Ucraina, a unui stat care se face vinovat de evenimentele care au avut loc în Transnistria. 

„Faptul că Rusia încearcă să demonstreze pe arena internațională o oarecare disponibilitate de a face compromisuri, că este gata de negocieri, este un trend nou la Moscova. Ei încearcă să ajungă la G8 prin intermediul lui Macron, în contextul președinției Franței la G7. Prin intermediul separatiștilor noștri din estul Ucrainei, ei încearcă să demonstreze că sunt gata să rezolve problema privind cătunul Lugansk, că sunt gata la schimbul de prizonieri. Se pare că acest trend este aplicat și în Republica Moldova - compromis, utilizarea munițiilor. Prin acestea, Moscova încearcă să creeze atmosfera generală de disponibilitate de a negocia”, spune Mikhnenko.  

„Utilizarea” - un paravan pentru consolidarea prezenței ruse în teritoriu? 

Expertul consideră că după vizita lui Șoigu și în contextul vizitei delegației moldovenești la Moscova, Kremlinul a înțeles că totul merge conform unui plan favorabil Moscovei: „În Moldova la conducere au venit oameni mai toleranți, mai echilibrați care nu se pronunță împotriva Moscovei. Iată cu ei, Moscova se poate înțelege, iar cu cei care se pronunță de pe poziții ale puterii, nu”, consideră Mikhnenko.   

Anton Mikhnenko nu exclude faptul că planul de utilizare a munițiilor poate funcționa ca un paravan pentru consolidarea prezenței ruse în Republica Moldova: reanimarea aeroportului de la Tiraspol, aducerea în teritoriu a experților și a militarilor care oficial ar avea misiunea de utilizare a munițiilor, neoficial consolidarea prezenței militare. 

Rusia nu este credibilă, îndeosebi în contextul neîndeplinirii angajamentelor asumate la Istanbul în 1999.