În timp ce premierul Maia Sandu spune că vizita ministrului apărării a Federației Ruse a fost una neoficială, așa cum a dispus în ședința Executivului de săptămâna trecută, în ordinul IGP, subordonat Ministerului Afacerilor Interne condus de vicepremierul Năstase este scris negru pe alb - vizită oficială. De altfel, surse ale Deschide.MD spun că ministrul MAI i-a cerut lui Gheorghe Balan să emită respectivul ordin pentru a evita ca semnătura sa, să se regăsească pe un astfel de document.

Deschide.MD a intrat în posesia ordinului semnat de interimarul Inspectoratului General al Poliției prin intermediul cărui a fost asigurată securitatea vizitei lui Șoigu. Chiar dacă în ordin se menționează: „pentru asigurarea eficientă a ordinii și securității publice”, din punctele de mai jos vedem că toate forțele MAI au fost îndreptate pentru a asigura securitatea ministrului rus. 

Mai mult decât atât, în document se vorbește despre o „delegație oficială”, măsuri de securitate acordate „doar unei vizite oficiale” cum ar fi: găsirea unui refugiu în caz de necesitate, coloană de mașini cu girofar, evacuarea mașinilor de pe străzi, atenționarea deținătorilor de arme și împânzirea traseului „coloanei oficiale” cu polițiști. 

Ori toate aceste măsuri nu ar fi trebuit să existe din momentul în care această vizită ar fi fost una „privată”, exact cum a numit-o premierul Maia Sandu și nu ar fi trebuit să fie cheltuit niciun leu din bugetul de stat pentru această vizită. Citind însă documentul vedem că pe lângă cheltuielile de logistică, cum ar fi carburant și verificarea tehnică a vehiculelor, evacuarea automobilelor parcate, au fost plătiți sute de angajați ai MAI ca să asigure siguranța lui Șoigu.

Vedeți mai jos ordinul interimalrului IGP de asigurare a ordinii și securității publice.

   

Nu mai târziu decât acum două zile, Maia Sandu declara că MAI nu a asigurat nicio măsură de securitate în timpul vizitei lui Șoigu la Chișinău dar și a insistat că a fost o vizită neoficială.

Detalii: Maia Sandu o ține una și bună - Șoigu a fost la Chișinău în vizită privată

Scandalul Șoigu a apărut săptămâna trecută în paralel cu bâlbâiala de la CCM unde a fost ales socialistul Vladimir Țurcan președinte al acestei Curți. Atunci Maia Sandu a declarat în cadrul unei ședințe de Guvern că întâlnirea dintre ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu și Pavel Voicu nu poate fi una oficială, ci doar una personală.

Mai mult decât atât, Maia Sandu a cerut rechemarea ambasadorului R. Moldova din Federația Rusă pentru explicații. 

Detalii: (UPDATE) Scandalul Șoigu // Maia Sandu cere chemarea ambasadorului Neguță pentru consultări

În același timp, ministrul Năstase a spus în declarațiile publice că vizita lui Șoigu a fost a „o provocare”. „Invitația a venit de la președintele Dodon, și nu de la ministrul Voicu. Și aici este grav. Este o provocare pe care trebuie să tratăm cu atenție și să nu mai admitem ca asemenea provocări să se întâmple”, a declarat el.

Detalii: ACUMPSRM e beton // Sandu și Năstase, către Dodon: Să nu mai spună una acasă, și alta în Belarus