În timp ce atât președintele R. Moldova cât și ministrul apărării vorbesc cu jumătate de gură despre restabilirea cooperării între armatele R. moldova și ce a Federației Ruse, Șoigu o spune direct - La Chișinău a discutat despre un plan de cooperare pentru minim 3 ani.

Pe site-ul Ministerului Apărării al Federației Ruse este plasat un comunicat de presă unde este menționat că generalul de armată, Serghei Shoigu, a propus cât mai curând posibil să se pregătească un plan pentru, minim trei ani, de cooperare între structurile militare ale Federației Ruse și R. Moldova.

„Suntem recunoscători pentru tot ceea ce se face acum - nu îmi este frică de aceste cuvinte - pentru restabilirea relațiilor dintre departamentele militare din cele două țări. Nu avem nimic de împărtășit. Nu avem de gând să luptăm unul împotriva celuilalt și nu vom acest lucru. De aceea, aș dori să pregătim un plan pentru cooperarea noastră în viitorul apropiat, de preferință pentru următorii trei ani ”, a spus Serghei Shoigu în discuțiile cu președintele Moldovei, Igor Dodon.

Nevoia de a pregăti un astfel de plan se datorează faptului că în cooperarea militară bilaterală „sunt întrebări iar întrebările sunt multe”, a menționat el.

Exact după aceeași întrevedere, președintele dodon scria la el pe Facebook că a discutat cu Șoigu despre faptul că Federația Rusă propune să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate lângă satul Cobasna în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să instaleze echipamentul necesar în acest sens. A

Potrivit lui Dodon, realizarea acestei măsuri va contribui la reducerea tensiunii în regiune. „I-am mulțumit Ministrului Apărării, iar în persoana sa– conducerii Federației Ruse, remarcând faptul că realizarea acestei măsuri va contribui la reducerea tensiunii în regiune”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a șefului statului.

Dodon menționează că propunerea dată în scurt timp va fi transmisă participanților formatului de negocieri 5+2 de reglementare a conflictului transnistrean.

Amintim că vizita oficialului rus nu a fost coordonată cu Guvernul, fapt ce a indignat-o pe prim-ministra, Maia Sandu, și i-a cerut ministrul Apărării al Moldovei să nu semneze nici un memorandum, deoarece această vizită a oficialului rus nu este una oficială ci privată.

Detalii: Șoigu i-a spus lui Dodon că Rusia e gata să inițieze utilizarea munițiilor stocate în satul Cobasna