Ucraina sărbătorește astăzi Ziua Independenței, iar cu această ocazie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a adresat un mesaj de felicitare omologului său ucrainean, Vladimir Zelenski, Dodon a ținut să sublinieze că, „R.Moldova mereu a susținut, susține și va susține în continuare integritatea teritorială a Ucrainei în hotarele ei recunoscute la nivel internațional”. Deși, acum trei ani, la postul Zvezda TV, dânsul declarase că peninsula Crimeea este teritoriu al Federației Ruse.

„Îi adresez Președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, cele mai calde urări de bine cu ocazia Zilei Independenței țării. Această sărbătoare îmi oferă plăcuta ocazie să menționez că dezvoltarea relațiilor de prietenie și de bună vecinătate cu Ucraina în diverse domenii, bazate pe încredere și parteneriat constructiv, reciproc avantajos constituie pentru țara noastră o prioritate.

Țin să subliniez că Republica Moldova mereu a susținut, susține și va susține în continuare integritatea teritorială a Ucrainei în hotarele ei recunoscute la nivel internațional. Îmi exprim speranța că în cel mai scurt timp vom avea o întrevedere bilaterală, în cadrul căreia vom putea discuta întregul spectru de întrebări legate de dezvoltarea relațiilor dintre Moldova și Ucraina” se arată în mesajul transmis de Dodon lui Zelinski.

Vom aminti că, în anul 2016, Igor Dodon, a recunoscut faptul că peninsula Crimeea este teritoriu al Federației Ruse. Dodon a susținut acest lucru în timpul unui interviu acordat postului rus Zvezda TV. Întrebat direct de către jurnalistul rus cui îi aparține Crimeea, liderul PSRM a declarat că peninsula este teritoriu al Federației Ruse.
„De facto, ea (Crimeea) face parte din Rusia. Dar în mod juridic acest lucru încă nu a fost recunoscut, o mulțime de state, cea mai mare parte a lumii occidentale nu a recunoscut, dar de facto, Crimeea aparține Rusiei …”, a subliniat atunci Dodon.
După aceste declarații, Kievul și-a exprimat indignarea față de declarația provocatoare și neprietenoasă a lui Dodon prin intermediul canalelor diplomatice.

Apoi a reacționat în mod public și ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Hnatișin. Acesta a îndemnat politicienii moldoveni să nu speculeze pe tema Crimeii în timpul alegerilor.

Diplomatul a rămas surprins de poziția politicianului moldovean, care a recunoscut anexarea Crimeii de către Rusia, în timp ce pe teritoriul Republicii Moldova există un teritoriu ce nu se află sub controlul guvernului central și care vrea să fie recunoscut drept stat independent cu perspectiva de aderare la Federația Rusă.