„Vizita ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, în Republica Moldova prin evitarea Guvernului și Ministerului de Externe de la Chișinău reprezintă o nouă abordare imperială din partea Federației Ruse”, susțin reprezentanții Partidului Unității Naționale.

Printr-un comunicat de presă PUN a anunțat că a solicitat Guvernului să nu permită vizita lui Serghei Șoigu, aflat sub interdicțiile Uniunii Europene ca urmare a ocupării Crimeei, declanșării și coordonarii războiului din estul Ucrainei.

Partidul Unitații Naționale solicită Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene retragerea urgentă și definitivă a ambasadorului R.Moldova la Moscova pentru sfidarea Guvernului și numeroasele încălcări atât a statutului de diplomat cât și a legislației moldovenești. Este inacceptabil ca ministrul apărării din Rusia, aflat sub sancțiunile Uniunii Europene și SUA, să defileze prin Republica Moldova. Partidul Unitații Naționale își exprimă speranța că înainte de a ajunge la Chișinău, țările UE pe care acesta le traversează, să pună în aplicare rezoluțiile adoptate și să nu permită tranzitarea spațiului aerian al UE si NATO”, se menționează în comunicat.

Amintim că pe 26 iulie Ministrul Apărării al Republicii Moldova a avut o întrevedere la Moscova cu omologul său rus, Serghei Șoigu. În cadrul discuțiilor Voicu a declarat că Rusia este un aliat de nădejde pentru Republica Moldova. Totodată, el a mulțumit Rusiei care a fost primul stat care recunoscut noua guvernare de la Chișinău. Atunci s-a discutat și despre o vizită a ministrului Apărării rus în Republica Moldova pentru data de 24 august.

În cadrul ședinței Guvernului din 21 august, Maia Sandu s-a adresat ministrului Apărării, Pavel Voicu, ca pentru viitor, dacă intenționează să invite oaspeți în R.Moldova, aceste invitații trebuie făcute conform legii, iar Guvernul să fie notificat din timp în scris, să fie stabilită agenda și asigurat protocolul: „Neîndeplinirea acestor proceduri fac vizita dl Șoigu neoficială”.

Detalii: Scandalul Șoigu // Maia Sandu cere chemarea ambasadorului Neguță pentru consultări