Președintele Igor Dodon spune că a foist invitat d președintele Federației Ruse Vladimir Putin să participe la acțiunile festive care vor avea loc la Moscova, la 9 mai 2020.

Seful statului s-a intalnit astazi cu ambasadorul rus, Oleg Vasnetov, care i-a inmanat invitatia oficiala.

„În cadrul întrevederii, ambasadorul rus mi-a înmînat invitația oficială din partea Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a participa la acțiunile festive care vor avea loc la Moscova, la 9 mai 2020, cu prilejul marcării celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, scrie pe pagina de Facebook Igor Dodon. 

Președintele mai spune că a discutat cu Vasnețov programul de acțiuni „dedicate marcării celor 75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism” organizate pe data de 24 august.

„În cadrul acestor evenimente se preconizează participarea Ministrului apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu și a vicepreședintelui Consiliului Federației, Galina Karelova, care vor vizita țara noastră la invitația Președintelui RM”, precizează Dodon. 

Amintim că astăzi Maia Sandu a declarat că întâlnirea dintre ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu și Pavel Voicu nu poate fi una oficială, ci doar una personală.

„Domnul Șoigu poate să viziteze R. Moldova în calitate de persoană privată, dar întâlnirea dvs nu poartă un caracter oficial și nu pot fi semnate niciun fel de acorduri. Pe viitor, dacă vreți să invitați oaspeți în R. Moldova, aceste invitații trebuie făcute conform legii, Guvernul să fie notificat din timp în scris, să fie stabilită agenda și asigurat protocolul. Neîndeplinirea acestor proceduri fac vizita dl Șoigu neoficială”, a explicat Maia Sandu.

În același timp, premierul Maia Sandu a solicitat ministrului de Externe Nicu Popescu chemarea amabsadorului din Federația Rusă, Andrei Neguță pentru consultări. Solicitarea a fost făcută astăzi în cadrul ședinței Executivului.