Președintele Igor Dodon spune că decizia de a declara zi de doliu în R. Moldova se face printr-o Hotărâre de Parlament, dar astfeld einițiative deocamdată nu sunt. Astfel a comentat Dodon decizia Guvernului condus de Maia Sandu de a declara zilele de 23 și 24 august - zi de doliu național.

„Cum veți organiza un concert în timp ce este declarat zi de doliu”, a fost întrebat dodon după consiliul R/epublican al PSRM la care a participat. 

„În primul rând eu nu știu despre această decizie a Guvernului. Din câte cunosc astfel de discuții se iau și prin discuții cu Parlamentul. Dacă vrem să avem zi de doliu se face prin Hotărârea Parlamentului, din câte, am văzut astfel de inițiative la parlament nu sunt. Deci nu putem să comentăm dacă va fi sau nu zi de comemorare. Ce ține de 24 august și anul acesta vom sărbători eliberarea de sub ocuparea fascistă”, a declarat Dodon. 

După insiitențele presei, Dodon a declarat: „Pe 24 august noi vom sărbători 75 de ani de la eliberarea de sub ocuparea fascistă”. 

Guvernul a votat astăzi proiectul de hotărâre care prevede declararea zilei de 23 august - Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, iar a zilelor de 23 şi 24 august - zile de doliu, cu arborarea în bemă a drapelului de stat. Doi membri ai Guvernului, ministrul Apărării Pavel Voicu și bașcanul UTA Găgăuzia s-au abținut de la a vota proiectul. Menționăm că Igor Dodon a anunțat un concert în seara zilei de 2 august pe care îl dedică „aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă”.

Potrivit proiectului, în ziua de 23 august, la ora 10.00, în semn de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, Guvernul va păstra un moment de reculegere, iar autorităţile administraţiei publicii centrale şi locale vor organiza activităţi de comemorare, scrie Ziarul Național. 

De asemenea, se recomandă Instituţiei publice naţionale a audiovizualului „Compania Teleradio-Moldova” şi altor instituţii media să asigure difuzarea în cadrul emisiunilor radiofonice şi televizate a materialelor consacrate evenimentului respectiv, cu anunţarea, la 23 august, ora 20:00, a unui moment de reculegere în memoria victimelor regimurilor totalitare şi autoritare.

Detalii: Guvernul dă peste cap „serbarea” lui Dodon: zilele de 23 și 24 august - doliu național