Președintele Igor Dodon susține că, „la fel ca toată lumea”, este împotriva majorării impozitelor și taxelor, așa cum Guvernul și-a luat angajamentul în fața Fondului Monetar Internațional. Astfel, președintele admite că ar putea să nu promulge prevederile ce țin de majorarea la 20% a TVA-ului pentru industria HoReCa care au fost înaintate de ministrul Natalia Gavriliță (Catrinescu)

„Aceste majorări de taxe TVA, în special pentru HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020 și nu la 1 septembrie curent. De aceea, indiferent ce va fi astăzi la Parlament, eu vreau să văd proiectul final votat de deputați. Acest proiect trebuie să ajungă la Președinție pentru a lua decizia finală – îl promulg sau nu. Eu pot să-l restitui Parlamentului…După aceea vom vedea”, a spus astăzi șeful statului, înainte ca Parlamentul să înceapă discuțiile asupra proiectului, transmite Ziarul Național.

De menționat că și deputații PSRM s-au arătat nemulțumiți de majorarea unor taxe, dar au dat asigurări că vor sprijini modificările la politica bugetar-fiscală, care reprezintă o condiție pentru ca FMI și Comisia Europeană să deblocheze finanțarea pentru R. Moldova.

Tot astăzi fostul speaker Andrian Candu i-a amintit ministrului Finanțelor Natalia Gavriliță (Catrinescu) că a lucrat în perioada anilor 2007-2008 sub conducerea actualului președinte Dodon, care pe atunci era ministru al Economiei, iar Zinaida Greceanîi era premier. Candu a adăugat că atunci, acea echipă Dodon-Greceanîi-Catrinescu vroiau să implementeze o politică care urma să ridice presiunea fiscală de pe business și cetățeni iar astăzi actualul ministru al Finanțelor Natalia Gavriliță (Catrinescu) vine cu propuneri diametral opuse - și anume de înăsprire a politicii fiscale. 

Amintim că potrivit CV-ului ministrului, în Guvern aceasta a activat în perioada anilor 2007-2009. Astfel, în perioada 2007-2008 a fost angajată la Ministerul Economiei și Comerțului în calitate de șef al Departamentului pentru Politici și Dezvoltare Macroeconomică și Programe, iar în perioada 2008-2009, a fost șeful Departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor în Cabinetul Guvernului.