Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, recunoaște că deputații PSRM nu agreează anumite puncte din Memorandumul cu Fondul Monetar Internațional, care prevede printre altele și dublarea TVA-ului, la 20%, pentru industria HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele). Astfel, joi, 15 august, în cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului, vor exista „discuții foarte aprinse” privind cerințele impuse de FMI pentru a debloca finanțarea pentru R. Moldova.

Potrivit spicherului, nu este bine că se va dubla TVA-ul pentru industria HoReCa. „Nu ministra Finanțelor a decis dublarea TVA-ului pentru această industrie, dar Guvernul. Ministra va veni mâine în Parlament și va trebuie să vină cu argumente în acest sens, mai ales că e vorba de multe companii în acest domeniu. După ce vom asculta aceste argumente, va trebui să punem pe cântar ce este mai bine (de dublat TVA-ul sau de lăsat la 10%). Veți asista mâine la discuții foarte aprinse”, a declarat astăzi Zinaida Greceanîi, după ședința Biroului permanent al Parlamentului.

De asemenea, președinta Legislativului s-a referit și la protestul de mâine din fața Parlamentului, organizat de reprezentanții industriei HoReCa. Greceanîi spune că asemenea chestiuni nu se discută în stradă. „Noi ne dorim să îmbunătățim condițiile pentru tot mediul de afaceri. La noi iese că, dacă luăm o decizie bună în favoarea cuiva, atunci are de suferit altcineva. Deci, deputații vor avea mai multe întrebări la adresa ministrei Finanțelor, după care vom decide”, a conchis sursa citată.

Și președintele Igor Dodon a declarat astăzi că nu este de acord cu unele prevederi ale Memorandumului cu FMI. „Acordul cu FMI poate fi renegociat în septembrie-octombrie. Implementarea prevederilor acordului ține de competența Guvernului și Parlamentului. Dar o bună parte a revederilor acestui memorandum, inclusiv HoReCa, intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Avem la dispoziție cinci luni pentru a renegocia acest memorandum. Să vedem dacă va fi votat mâine în Parlament și pe urmă vom decide”, a punctat Dodon.

Sursa: Ziarul Național