Declarațiile președintelui Germaniei Frank-Walter Steinmeier cu privire la necesitatea restabilirii relațiilor bune dintre Republica Moldova și Federația Rusă ce ar permite soluționarea conflictului transnistrean nu sunt întâmplătoare și, chiar, au fost așteptate, susțin mai mulți experți în politica externă de la Chișinău. În timp ce Ion Tăbârță este de părerea că înaltul oficial german nu a făcut altceva decât să consemneze o realitate, Victor Juc amintește că Steinmeier este reprezentantul Partidului Social Democrat din Germania, formațiune care de mulți ani se pronunță de apropierea cu Moscova și încearcă să atragă Federației Ruse în soluționarea problemelor europene.

Contactat de reporterul Deschide.MD, expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Ion Tăbârță, a atras atenția asupra faptului că cele declarate de președintele german au fost anunțate de Igor Dodon, însă nu se știe dacă Frank-Walter Steinmeier poate confirma sau infirma acest lucru.

Deocamdată putem face comentariu doar la ceea ce a afirmat președintele Dodon. Este evident că Federația Rusă este un actor important în regiune și este un actor important în Republica Moldova. Pe lângă faptul că Federația Rusă are o influență mare în Republica Moldova, ea are o influență cvasi-totală în regiunea transnistreană. Este evident că fără o implicare a Rusiei, fără un acord dat de Moscova autorităților de la Tiraspol, este imposibil la moment de soluționat conflictul transnistrean”, a menționat el.

Potrivit lui Tăbârță, Republica Moldova, la moment, nu a găsit soluții alternative să devină atractivă din punct de vedere economic pentru ca locuitorii din regiunea transnistreană să dorească să treacă Nistrul „și să meargă peste acești factori politici, geopolitici și decizionali de la Moscova”: „Președintele german, dacă într-adevăr a declarat asta, nu face altceva decât să consemneze o realitate”.

Totuși, spune expertul, altceva este că interesele Federației Ruse și Republicii Moldova privind procesul de reglementare transnistreană nu corespund.

Viziunea lor privind soluționarea conflictului transnistrean este total diferită. Noi ne dorim o integrare a acestui teritoriu în componența Republicii Moldova și revenirea lui în câmpul constituțional, pe când Federația Rusă nu dorește altceva, decât să dubleze deciziile Chișinăului prin veto sau dezacordul de la Tiraspol. Cu alte cuvinte, un fel de transnistrizare a Republicii Moldova și rezolvarea conflictului în termenii memorandumului Kozak. Acest lucru nu ar trebui să convină Chișinăului, a interesului național al Republicii Moldova”, a punctat el.

Vicepreședintele Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, susține că Germania mai degrabă salută participarea Federației Ruse la identificarea soluțiilor, inclusiv pe segmentul transnistrean.

Nu este deloc întâmplător, pentru că Germania deja mai mult de 20 de ani se pronunță pentru apropierea de Federația Rusă. Totodată, Steinmeier este reprezentant al Partidului Social Democrat, care este mai favorabil Federației Ruse, decât Partidul Creștin Democrat al Angelei Merkel. Președintele german întotdeauna s-a pronunțat pentru atragerea Federației Ruse în soluționarea problemelor europene. La fel, el este convins că problema raioanelor de est a Republicii Moldova nu poate fi rezolvată fără Federația Rusă”, a menționat el.

Totuși, spune Juc, Rusia nu este pregătită, la moment, să intervină pe segmentul de soluționare a conflictului transnistrean.

La moment, interesul Rusiei este de a păstra actuala alianță. Federația Rusă este interesată ca Republica Moldova să nu se distanțeze de ea și, în particular, este interesată de a-l susține pe președintele care, în contextul evenimentelor după 8 iunie, a devenit un actor mai important decât a fost anterior. Nu trebuie să ne așteptăm în viitorul apropiat la ceva ce va contribui la apropierea celor două maluri ale Nistrului, mai ales că, din câte înțeleg eu, Federația Rusă se pregătește să-l schimbe pe Krasnoselski”, precizat expertul.

Amintim că Igor Dodon a anunțat despre o convorbire telefonică cu președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul căreia oficialul european a apreciat pozitiv restabilirea relațiilor cu Federația Rusă, dar și faptul că fără Moscova procesul de reglementare transnistreană nu poate fi rezolvat.

Detalii: Germania îi recomandă lui Dodon apropierea de Moscova pentru a rezolva conflictul transnistrean