Măsurile fiscale anunțate de ministrul Finanațelor Natalia Gavriliță ar putea să nu fie prezentate mâine în plenul Parlamentului. Acest lucru reiese din faptul că, potrivit procedurii, proiectul de lege trebuie să fie aprobat în comisie, însă astăzi proiectul de lege nr.173 din 12.08.2019 nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Deputatul PDM, Vladimir Cebotari a declrat reporterilor Deschide.MD că în cadrul ședinței comisiei economie buget și finanțe de astăzi au fost incluse 5 proiecte de legi. Unul dintre acestea fiind proiectul de lege nr.173 din 12.08.2019 ce vizează măsuri de politică fiscală. În timpul votării pentru proiectul de lege au fost 2 voturi „pentru” - Dumitru Alaiba și Igor Munteanu, Deputații PSRM - Tatiana Cunețchi, Petru Burduja și Oleg Lipskii s-au abținut, democratul Vladimir Cebotari a votat împotrivă. 

„Procedural, acest proiect de lege nu ar trebui să fie supus dezbaterilor în parlament, de fapt nici nu ar trebui prezentat pentru că nu a primit suficiente voturi în comisie dar știți cum fac ei. Nu este exclus ca mâine să avem pe agendă proiectul de lege dar și raportul chiar dacă asta este în afara procedurilor”, a declarat Cebotari. 

Democratul a adăugat că PDM va analiza toate căile de a contesta dacă majoritatea parlamentară va decide într-un final ca aceste legi să fie discutate în Parlament.

Amintim că după discuțiile cu FMI, ministrul Finanțelor, a anunțat o serie de măsuri fiscale printre care majorarea TVA până la 20% pentru sectorul HoReCa, impozitarea tichetelor de masă dar și altele.  Ulterior au apărut diferite reacții. 

Unul din cei mai mari businessmanii din sectorul HoReCa a venit cu o reacție în carespunea:  „Am senzația că prioritățile acestui guvern sunt strict bazate pe ideea de a se împrumuta cu cât mai mulți bani, cât mai repede și pe condiții cât mai pipărate, scrie pe pagina sa de Facebook Dumitru Cebotarescu.

Detalii: Prima reacție din HoReCa la majorarea TVA:Guvernul de noapte s-a transformat în Guvernul Iute Credit

Ulterior reprezentanții sectorului HoReCa au organizat un mini-protest în legătura cu intenția autorităților de a majora TVA pentru această ramură.

Detalii: GALERIE FOTO // Protest de 30 de minute împotriva majorării TVA pentru HoReCa

Restaurantul „Smokehouse” din Chișinău a anunțat că își sistează activitatea pentru o zi, în semn de protest față de decizia Guvernului de a majora TVA pentru industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa).

Detalii: Protest inedit // Își închide localul pentru că s-a majorat TVA la HoReCa

Logică de-Alaiba // HoReCa va avea de pierdut dacă nu va fi majorat TVA-ul