Igor Dodon anunță despre o convorbire telefonică cu președintele federal al Germaniei Frank-Walter Steinmeier, în cadrul căreia oficialul european a apreciat pozitiv restabilirea relațiilor cu Federația Rusă, dar și faptul că fără Moscova procesul de reglementare transnistreană nu poate fi rezolvat.

Am făcut un schimb de opinii privind situația politică curentă din Republica Moldova, asupra noului concept al politicii externe a țării noastre, precum și referitor la perspectivele reglementării politice finale a conflictului transnistrean... Am mulțumit Republicii Federale Germania pentru sprijinul ferm acordat țării noastre în procesul de constituire a actualei coaliții majoritare din Parlament, precum și în procesul de formare a Guvernului Republicii Moldova”, a scris Dodon.

Potrivit lui, Steinmeier „a apreciat și salutat rolul-cheie, pe care l-a avut Președintele Republicii Moldova în procesul de constituire a actualei coaliții majoritare din Parlament, specificând că actualul guvern moldovean reprezintă un puternic factor de stabilitate”.

Șeful statului german a dat o apreciere pozitivă eforturilor de restabilire a bunelor relații a Republicii Moldova cu Federația Rusă, specificând faptul că «astfel de relații de bună vecinătate, deschise și transparente vor fi în beneficiul poporului moldav». În ceea ce privește perspectivele reglementării politice durabile a conflictului transnistrean, Frank-Walter Steinmeier a menționat că, fără restabilirea bunelor relații cu Federația Rusă, acest obiectiv strategic va fi imposibil de atins”, a menționat șeful statului.

El a mai precizat că președintele federal al Germaniei „a specificat că modul în care a fost constituită actuala majoritate parlamentară la Chișinău vine să demonstreze existența unui consens internațional în cazul Republicii Moldova, atins între marile puteri internaționale”.

El a opinat că acest fapt inspiră optimism și în ceea ce privește perspectivele atingerii unui consens similar și în cazul reglementării finale a diferendului transnistrean. Pe finalul discuției Președintele federal al Germaniei mi-a adresat invitația de a efectua o vizită oficială la Berlin după alegerile locale generale din Moldova. I-am adresat, la rândul meu, o invitație omologului german de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova într-o perioada convenabilă dlui Steinmeier”, a punctat Dodon.

De menționat că mai mulți analiști și comentatori politici au declarat că alianța ACUM-PSRM s-a datorat anume implicării Moscovei și Berlinului în procesele politice de la Chișinău. Comentatorul Nicolae Negru a comparat aceste acțiuni chiar cu un pact „Molotov-Ribbentrop 2”.

 

Detalii: Nicolae Negru // „Cazul moldovenesc”

Detalii: Nicolae Negru // Rusia și „patimile geopolitice” din Republica Moldova

Detalii: Nemții continuă să ne „reglementeze”. În Germania va avea loc o nouă conferință privind Transnistria