Comisia de Anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bacar solicită pornirea urmăririi penale pe numele Iurii Leancă, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu și Anatol Arapu pentru „neglijență în serviciu”. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei, deputatul Alexandru Slusari.

Comisia de Anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bacar a constatat că după ce Guvernul RM a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 mlrd lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova. Așadar, conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, neasigurănd imediat după acordarea garanților de stat, control asupra BEM, Unibanc și Banca Socială. Reamintim că garanțiile de stat ulterior au fost transformate în datoria de stat și pusă pe umeri ai cetățenilor cu dobânda de 5 %. Țînănd cont de concluziile Comisiei, solicităm pornirea urmăririi penale în baza art. 329 a domnilor Iurii Leancă, Dorin Drăguțanu, Andrian Candu și Anatol Arapu”, a menționat Slusari.

Iurie Leancă a deținut în acea perioadă funcția de prim-ministru, Dorin Drăguțanu conducea Banca Națională, Andrian Candu a condus Ministerul Economiei, iar Anatol Arapu - cel al Finanțelor.