Ion Chicu, fostul ministru al Finanțelor și actualul consilier a lui Igor Dodon, vine cu acuzații în adresa reprezentanților Fondului Monetar Internațional care au efectuat recent o vizită de lucru în Republica Moldova, soldată cu semnarea unui Acord. Potrivit lui Chicu, condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației în care se află Republica Moldova.

Ultimul Acord cu FMI va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei noastre. Condițiile impuse de FMI nu sînt adecvate și relevante situației. Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții. Persoanele implicate în negocieri din partea noastră trebuie să înțeleagă acest lucru și să acționeze corespunzător - exclusiv în interesele economiei țării”, a menționat el.

Potrivit consilierului prezidențial, efectele „dictatului” ultimei misiuni a acestei instituții deja sunt vizibile.

Banca Națională a Moldovei, la indicația directă a acestor funcționari, a majorat deja de 2 ori rata de bază, de la 6,5% la 7,5%. Sub motivul iluzoriu, că va crește inflația. Costul creditelor pentru economie și cetățeni, deja crește. DLC a majorat esențial ratele pentru creditarea businesului mic, sub lovitură este pus programul «Prima Casă». Acest lanț al consecințelor deciziilor impuse de niște funcționari FMI poate fi continuat, din păcate... «Partenerii» cu ultimatumuri deplasate - nu sunt parteneri...”, a precizat Chicu.

De precizat că anterior, Igor Dodon, se arăta mulțumit de Acordul semnat cu FMI.

Guvernul a negociat un șir de măsuri/condiționalități, care trebuie întreprinse în următoarele săptămâni pentru a continua programul cu această instituție financiară și pentru a debloca asistența financiară externă. Măsurile respective au drept obiectiv consolidarea sustenabilității bugetar-fiscale a țării, sporirea disciplinei fiscale și continuarea eliminării deficiențelor din sistemul bancar. De realizarea cu succes a acestor acțiuni depinde, în mare măsură, obținerea suportului bugetar de circa 3 mlrd. lei, destinat finanțării deficitului bugetar planificat pentru acest an. O eventuală ratare a acestor mijloace poate impune necesitatea reducerii unor cheltuieli prevăzute în bugetul public”, declara Dodon la finalul vizitei misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internațional.

Totuși, ulterior el a încurajat anterior Guvernul să renegocieze cu FMI unele dintre condiționalitățile incluse în programul de finanțare cu FIM. 

De asemenea amintim că Guvernul a decis să modifice, de la 1 ianuarie 2020, sistemul de impozitare în favoarea persoanelor cu venituri modeste: Moldovenii cu venituri de peste 30 mii de lei și mai mari nu vor mai beneficia de scutirea personală anuală, dar cota unică de 12% la impozitul pe venit pentru persoanele fizice rămâne neschimbată.

Taxele pentru poluarea mediului vor crește, în special taxa pentru plastic se va majora cu 50%, iar tichetele de masă vor fi anulate. Vor fi anulate facilitățile fiscale care nu au scopul de echitate socială, cum ar fi înlesnirile pentru jocurile de noroc și pentru parteneriatele publice-private, dar și eliminarea cotei de 10% la TVA pentru hotele, restaurante și cafenele.

Ulterior, în cadrul unei Ediții speciale de la postul public de televiziunea - Moldova 1, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că este puțin posibil ca guvernarea de la Chișinău să renegocieze unele puncte din Acordul semnat recent cu Fondul Monetar Internațional.

Detalii: Maia Sandu: Este foarte puțin posibilă renegocierea Acordului cu FMI