Socialistul Vlad Bătrâncea insistă pe semnarea de urgență, săptămîna viitoare, a acordului politic între PSRM și blocul ACUM. PSRM-istul își motivează insistența prin faptul că în ultima perioadă atestă o intensificare a mesajelor cu caracter geopolitic, care, potrivit lui, continuă practica politică speculativă de scindare a societății moldovenești. Atacul socialistului vine după un interviu a deputatului ACUM, Octavian Țîcu care a declarat că liderul neformal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, președintele Igor Dodon, ar face bine dacă va participa la alegerile prezidențiale din anul viitor. Asta pentru că Dodon nu prea ar avea șanse să câștige un nou mandat.

„Ne expunem nedumerirea și regretul asupra faptului că unii deputați și miniștri exponenți ai blocului ACUM vin cu declarații și mesaje cu tentă geopolitică și ideologică care riscă să afecteze enorm eforturile noastre de consolidare a societății și de echilibrare a politicii externe promovate de statul nostru. Atacurile verbale impardonabile în adresa unor parteneri strategici ai Republicii Moldova nu fac altceva decît să compromită eforturile noastre de scoatere a țării din ghearele oligarhiei, să afecteze susținerea de care actuala guvernare se bucură din partea partenerilor externi din Vest și din Est”, scrie Bătrâncea pe Facebook. 

Deputatul mai spune că mesajele nechibzuite cu tentă geopolitică sunt însoțite și de declarații denigratoare la adresa PSRM și instituției prezidențiale, fapt regretabil, care nici într-un mod nu contribuie la consolidarea coaliției de guvernămînt și doar dinamitează eforturile conducerii țării de a soluționa problemele critice, cu care se confruntă Republica Moldova.

„PSRM nu poate tolera o astfel de abordare. Noi am creat această majoritate parlamentară cu scopul de a elibera țara din captivitate și de a elimina factorii care dezbină societatea noastră, or anume politicile destructive de scindare a societății, promovate cu atîta iscusință și cinism de unele forțe politice, au permis instaurarea regimului dictatorial oligarhic în Republica Moldova, și au ținut această țară în captivitatea sărăciei și fărădelegii”, mai adaugă PSRM-istul. 

Bătrâncea reamintește partenerilor de coaliție, că cei din Partidul proprezidențial al Socialiștilor au declarat de la bun început, că această majoritate parlamentară poate fi păstrată și consolidată doar în condițiile unui compromis și dialog politic reciproc avantajos al PSRM și blocului ACUM, în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

„În același timp am dori sa înțelegem de câți deputați dispune coaliția de guvernare. Fracțiunea PSRM, chiar dacă exista unele divergențe interne pe mai multe subiecte propuse de guvern și partenerii din blocul ACUM, rămîne consolidată și susține majoritatea parlamentara cu 35 de deputați. Ar fi bine și cei din blocul ACUM să vină cu o poziție consolidată, or asistăm deseori la sabotarea unor decizii importante acceptate prin consens de conducerea partidelor care și-au asumat actul guvernării. În acest sens insistăm pe semnarea de urgență, săptămîna viitoare, a acordului politic între PSRM și blocul ACUM, unde vor fi trasate cu maximă claritate obiectivele politicii interne și externe ale țării, pentru a exclude astfel de situații, care expun unor riscuri majore întregul proces de guvernare”, conchide socialistul. 

Recent deputatul ACUM, Octavian Țâcu a declarat într-un interviu că liderul neformal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, președintele Igor Dodon, ar face bine dacă va participa la alegerile prezidențiale din anul viitor. Asta pentru că Dodon nu prea ar avea șanse să câștige un nou mandat.

La scurt timp, Țîcu a fost atacat de unul din formatorii de opinie de curte a lui Dodon. Nicolae Pascaru spune că Octavian Țîcu prin declarațiile sale nu face decât să toarne apă la moara exponenților PD, a unioniștilor și a separatiștilor de la Tiraspol.

Detalii: Moldoveniștii” lui Dodon îl atacă pe Țîcu: Un intrigant și un provocator în sânul blocului ACUM