Marea împărțeală a funcțiilor în majoritatea ACUMPSRM. „Transparenţă, meritocrație și bun-simț”?

02 August

Foto:

Se împart funcții „departe de principiile transparenţei, a meritocrației și măcar a bunului-simț”, comenta în decembrie 2018, actualul premier Maia Sandu, numirile guvernării PDM la Curtea de Conturi și Curtea Constituțională. Acum, după ce PAS, PPDA și PSRM au ajuns la guvernare se pare că se împart funcții în aceeași manieră „departe de principiile transparenţei, a meritocrației și măcar a bunului-simț”, mimându-se concursuri pentru anumite funcții, mimare care este recunoscută chiar de Dodon care acum trei zile a declarat: „De ce să faci concursuri doar pentru a încerca să arăți bine în fața donatorilor externi?”

13 decembrie 2018 - „dregătorii importante din stat sunt date pe principiul loialității față de patron, departe de principiile transparenței, a meritocrației și măcar a bunului-simț

Dacă comparăm pozițiile și declarațiile reprezentanților acestor trei partide PAS, PPDA și PSRM de acum câteva luni și cele de acum câteva zile iese în evidență o dublicitate care se încearcă a fi acoperită cu argumente care nu sunt acceptate nici chiar de unii membri ai majorității ACUMPSRM.

Pe scurt facem o retrospectivă a evenimentelor din decembrie 2018 când Partidul Democrat care se afla la guvernare a numit, fără concurs, mai mulți exponenți ai partidului, în funcții cheie la mai multe instituții de stat cum ar fi: Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, CNAM și altele.

Atunci Maia Sandu a comentat aceste numiri spunând că au fost făcute departe de principiile transparenţei, a meritocrației și măcar a bunului-simț” subliniind că ar fi vorba de "persoane care au comis abuzuri, au furat cât au putut, au trădat cetăţenii, au bătut tinerii în comisariate". „Mai rămâne să-l vedem pe Lupu în fruntea Academiei și pe Țuțu - ministru al Economiei și avem Ferma animalelor a lui Orwell în toată splendoarea” spunea liderul PAS.

Și liderul PPDA, Andrei Năstase, comenta spunând că Moldova are nevoie de un procuror general liber și independent, de judecători liberi și independenți și îi va avea. E nevoie doar ca oamenii buni, cuminți și drepți să fie uniți.”

Detalii: Ultimele numiri în funcții, comentate de liderii PAS şi PPDA

Și a venit timpul când Moldova are Procuror General și judecători, cât de liberi și independeți sunt nu putem spune, cert este că ultimele reacții și mesaje care vin din partea clasei politice, arată că numirile în funcții la CNA, SIS, Curtea Constituțională, CEC și Procuratura Generală sunt de fapt politice sau pe interese - cel puțin aceasta este concluzia dacă urmărim firul evenimentelor și declarațiilor. 

Imediat după ce au preluat Guvernarea, majoritatea ACUMPSRM au început procesul de dezoligarhizare. Au modificat legi, au făcut declarații, au venit cu apeluri care într-un final s-au rezultat cu demisii în cadrul conducerii Curții Constituționale, a CEC, cu demiteri la CNA și SIS, CNAM, CNAS, Agenția Proprietăți publice și alte instituții.

Așa că imediat a început recrutarea noilor șefi la aceste instituții. În unele cazuri, au fost făcute numiri de Parlament, Guvern sau primar general, în cazul Capitalei așa cum prevede legislația iar în altele s-a decis organizarea concursurilor pentru ocuparea anumitor funcții - deziderat promovat cel mai intens de PAS și PPDA. Așa că ne-am pomenit că 42 de persoane au depus dosare la concursul pentru cele şase fotolii de magistrat la Curtea Constituţională, concurs desfășurat de Guvern, Parlament și CSM. Alte 9 persoane au depus dosarele la funcția de șef CNA și încă 9 au dorit să devină Procuror General interimar. Alți 6 candidați au dorit să conducă IGP.

Sergiu Litvineneco: Este întradevăr o problemă...

În urma concursului organizat de Parlament, secretarul de stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu şi fostul ministru al Justiţiei, în Guvernul Gaburici, Vladimir Grosu au fost desemnați câștigători ai concursului pentru funcția de judecător CCM. Imediat unii deputaţi ai blocului ACUM au pus la îndoială obiectivitatea concursului.

„În cadrul concursului la funcţia de judecător al CCM trebuie evaluat nu doar profesionalismul, noi am avut oameni profesinişti în diferite funcţii. Şi ce. Dnul Poalelungi, Tănase au fost specialişti buni, dar trebuie evaluată şi rezistenţa lor asupra luării de mită, sau rezistenţa lor asupra presiunilor din exterior”, a reacționat deputatul blocului ACUM, Dinu Plîngău.

În același timp preşedintele comisiei de jurizare a recunoscut că alegerea a fost una subiectivă, atât timp cât regulamentul prevede că deputaţii sunt cei care organizează concursul: „Este într-adevăr o problemă în cazul în care comisia care se ocupă de concursul de recrutare este constituită nu în mod independent, nu din persoane neutre care nu ar avea nicio apartenenţă politică şi ar fi în măsură să evalueze în mod obiectiv, dar din deputaţi”. 

Tot atunci cu o reacția a venit și Domnica Manole care a depus dosare la Parlament, la Guvern și la CSM pentru o funcție de judecător. Manole care a sprijint de nenumărate ori blocul politic ACUM a scris pe facebook că are „tot dreptul moral să pună la îndoială alegerile făcute pentru funcțiile de judecători la Curtea Constituțională”. 

Detalii: Domnica Manole nu înțelege de ce a fost exclusă din concursul pentru CCM organizat de Guvern

În același timp, unul din finanțatorii PPDA, directorul StarNet, Alexandru Machedon a sărit la gâtul ministrului Justiției, Olesea Stamate care a cerut CSM-ului să exludă mai mulți candidați din concursul pentru funcția de judecător. Machedon scrie că este „absolut derutat de modul înjositor în care judecătorii care au depus mult efort și au demonstrat curaj în lupta cu regimul Plahotniuc, precum Domnica Manole și Tatiana Raducan (mătușa lui Machedon), să fie desconsiderați de Ministrul Justiției, Olesea Stamate”. Asta în timp ce Stamate a pus cheia de la Ministerul Justiției sub preș și a plecat în concediu.  

Mătușa finanțatorului PPDA, Alexandru Machedon vrea să ajungă judecătoare la CCM

Detalii: Ministra Justiției ar fi indicat CSM-ului pe cine să scoată din concursul pentru judecător la CCM

Mesaje a transmis și Viorel Țopa, partenerul de business al lui Victor Ţopa, naşul de cununie al liderului PPDA, Andrei Năstase: „Lupta cu regimul și demontarea sistemului trebuie încredințate celor, care în timpul regimului au stat pe baricade și știu cum arată sistemul, persecuțiile, suferințele și rânjetul călăilor; nu celor care au plimbat memo-uri prin inbox-uri în această perioadă, păstrând distanța sigură de la linia frontului”.

Detalii: Țopa bate șaua ca să priceapă Maia Sandu

În timp ce se duc „bătălii în spatele cortinelor”, pentru un fotoliu la CCM, președintele Igor Dodon declară la TV că multe dintre concursurile de angajare pe care le-au făcut autoritățile în ultima perioadă sunt doar de ochii lumii: „După lege, Parlamentul nu este obligat să organizeze concursuri, ca să fie clar. Cei din majoritatea parlamentară puteau pur și simplu să se înțeleagă între ei și să ia o decizie politică (…). Eu nu sunt împotriva faptului ca totul să fie public și transparent, dar să faci concursuri doar pentru a încerca să arăți frumos în fața donatorilor externi? Eu cred că acest lucru e de prisos. Trebuie ca deciziile să fie luate repede pentru că poporul așteaptă asta. Poporul nu așteaptă coffee-break-uri și concursuri, dar decizii concrete și mișcarea lucrurilor”.

Detalii: Dodon, despre ultimele numiri: Poporul nu așteaptă coffee-break-uri și concursuri

Poporul a așteptat „coffee-break-uri și concursuri” și la CNA

După ce a fost demis Bogdan Zumbreanu de majoritatea ACUMPSRM de la șefia CNA, acum câteva zile, a fost numit la această funcție Ruslan Flocea care anterior a deținut funcția de secretar general al Aparatului președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Candidatura lui a fost votată atât de deputații din coaliția de guvernare ACUM-PSRM, cât și de parlamentarii din opoziție.

Detalii: Parlamentul a votat: Ruslan Flocea, noul director al CNA

Trei deputați din cadrul blocului ACUM au refuzat însă să susțină candidatura lui Ruslan Flocea pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Este vorba despre Octavian Țîcu, Lilian Carp și Iurie Reniță.

Detalii: Trei deputați ACUM nu l-au votat pe Flocea la șefia CNA

Și aici, au început să apară neînțelegeri. Un candidat la Anticorupție „a crezut că concursul pentru CNA e pe bune”. Fostul director adjunct al Centrului, Cristina Țărnă spune că a constatat că a fost un concurs mimat, fiindcă funcția în cauză trebuia obligatoriu să le revină socialiștilor, conform înțelegerilor de partajare dintre PSRM și ACUM.

Detalii: Cristina Țărnă acuză că ACUMPSRM au împărțit funcțiile: Credeam că concursul pentru CNA e „pe bune”

Azi președintele Comisiei parlamentare numiri și imunități vine și cu unele „constatări” față de modul în care au fost acordate notele pentru candidații de la șefia CNA - „Un „concurs”, dar cu „teme de acasă” pentru membrii comisiei de concurs, nu trebuie să mai meargă”. Chiar dacă constată că anumiți membri ai acestui „juriu” care au ales directorul CNA au venit cu „tema de acasă”, Litvinenco nu a cerut deocamdată anularea acestui concurs și organizarea unuia nou. Sau poate este și el de aceeași părere cu liderul partidului din care face parte: Maia Sandu, despre accederea omului lui Dodon la șefia CNA: „Nici mie nu-mi place că așa a ieșit”, dar așa e viața. 

Un alt membru al blocului ACUM este mai severă în poziția pe care a luat-o față de desfășurarea acestui concurs, dar care la fel nu cere să fie anulat. Maria Ciobanu se arată iritată de punctajul acordat de către colega sa din coaliție, socialista Alla Dolință.

Parlamentara atrage atenția asupra faptului că, în timp ce unii deputați i-au acordat ex-vicedirectorului CNA, Cristina Țărnă, peste 30 de puncte, Dolință i-a „apreciat profesionalismul” cu doar un punct. În același timp, socialista i-a acordat 36 de puncte pentru secretarul general al lui Dodon, Ruslan Flocea.

Știu că am să-mi aprind paie-n cap, dar vreau totuși să aștern câteva gânduri despre acest concurs. Orice s-ar spune despre Cristina Țărnă, despre poșetele ei sau țările exotice în care a mers în vizite de studiu, ea este o profesionistă! Apropo, mulți dintre acei care o caută de purici, au și ei păcate multe și grele... Cum, spuneți-mi, tu să-i apreciezi profesionalismul cu un punct, iar un alt membru să îi dea notă maximă?! Eu refuz să înțeleg!”, a menționat astăzi Ciobanu într-o postare pe Facebook.

Detalii: Cresc tensiunile în alianța: M.Ciobanu, iritată de acțiunile unei colege din majoritatea ACUMPSRM

Concurs de trei zile la șefia PG în care s-a ales Robu

Weekend-ul trecut nouă persoane au reușit să se înscrie la concursul pentru funcția de procuror general interimar, chiar dacă exercițiul de alegere a unui nou procuror general interimar a durat trei zile. Parlamentul a făcut anunțul sâmbăta dimineață 26 iulie, la ora 08:46, iar dosarele s-au depus până luni, 29 iulie, ora 17.00.

Concursul a fost demarat în grabă după ce vineri, 26 iulie, la ședința Consiliului Superior al Procurorilor, la care urma să fie desemnat un procuror general interimar, nu a avut loc din lipsă de cvorum. În acest sens, potrivit noilor prevederi din legislație, dreptul cu privire la desemnarea unui procuror general interimar i-a fost transmis Parlamentului.

Mișcări în culise // CSP n-are cvorum. Șeful interimar al PG îi va fi propus lui Dodon de Parlament

Marți, Dumitru Robu a fost votat de 78 de deputați drept candidat propus de parlament pentru funcția de Procuror General interimar. A doua zi, președintele Partidului Nostru a ieșit într-o conferință de presă în care a declarat că Dumitru Robu, ar fi persoana apropiată lui Andrei Năstase, iar discuțiile cu privire la numirea lui au avut loc cu mult timp înainte ca Parlamentul să anunțe concursul cu privire la ocuparea funcției de șef al Procuraturii Generale. 

Usatîi: Noul procuror general interimar, Dumitru Robu, este omul lui Andrei Năstase

Peste încă o zi în presă apare informația că noul procuror general interimar este finul de cununie al procurorei Vera Chiranda, care, la rândul său, este cumătră cu viceprim-ministrul și ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Prin intermediul serviciului de presă al Procuraturii Generale, Dumitru Robu a recunoscut că nașa sa de cununie este Vera Chiranda, procuroră în cadrul Procuraturii mun. Chișinău. Aceasta a fost reținută în octombrie 2018 în dosarul mitei pentru cinci judecători, fiind învinuită că ar fi intermediat transmiterea mijloacelor bănești de la persoane interesate către magistrații vizați în dosar.

În același timp, Năstase se face că plouă și declară la TV că „Dumitru Robu nu este nici al lui Dodon, nici al lui Năstase. Este produsul unei conjuncturi în care ne aflăm cu toţii. Am încredere că în următoarele zile va demonstra că nu este nici al meu, nici al lui Dodon, ci un om determinat să facă treabă”.

Cuvântul cheie ale concursurilor de la PG și IGP - „cumătru”

Prima încercare a noii guvernări de a organiza un concurs a fost simulată la IGP de ministrul Andrei Năstase care fiind, „constrâns de procesul de dezoligarhizare” l-a numit interimar la IGP pe un termen limitat pe cumătrul său - Gheorghe Balan. Concurs care s-a terminat tot cu interimatul cumătrului.  

Așa că pe 9 iulie, o Comisiei a MAI, pentru cei șase candidați aleși, a organizat proba scrisă, la care au participat doar patru candidați, însă niciunul dintre ei nu a acumulat maximul de puncte pentru a trece la următoarea probă - interviul.

Detalii: Urzeala tronului IGP. Câți candidați au venit la proba scrisă

MAI debandadă // Azi nu-i ieri. Doi candidați excluși din concursul pentru șefia IGP

Ulterior ministrul Năstase a declarat că va fi organizat un nou concurs la IGP la care pot să participe orice doritor, nu doar cei care sunt din rândul polițiștilor. Însă, la trei săptămâni distanță de la acest anunț, aflăm că Andrei Năstase a renunțat la ideea de organizare a concursului și a decis să numească el un șef al IGP, dar încă nu a găsit o candidatură potrivită.

Liliana Pușcașu, purtătorul de cuvânt al MAI, întrebată când va fi organizat un nou concurs de numire a unui șef al IGP, ne-a comunicat următoarele:

„Concursul poate fi unul cu caracter consultativ la discreția conducerii întrucît conform Legii 320 din 2012 ce se referă la activitatea polițistului și statutul de polițist numirea șefului IGP se face de guvern la propunerea ministrului”.

Același răspuns l-am primit și de la Mihail Beregoi, secretar de stat al MAI, care a confirmat că nu va avea loc niciun concurs, iar un șef la IGP va fi numit de Guvern la propunerea ministrului.

„În legea 320 este scris negru pe alb scris, ministrul propune - Guvernul decide. Credeți Dvs că are rost de organizat concurs la candidatiuri externe? Personal, nu cred. Se caută acum de către ministru o candidatură potrivită care ar corespunde criteriilor din lege. Vedeți, eu a fost numit pentru sprijini comsia la selecția internă, iar ceea ce se referă la identificare ulterioară, nu ține de competența mea”, susține Beregoi. 

 

La fel marea împărțeala s-a făcut și la primăria Chișinău unde ACUM și PSRM au împărțit funcțiile de pretor și vicepretor cu doar luni înainte de alegerile locale. 

În concluzie putem spune că dezoligarhizare avem, concursuri avem, câștigători avem, dar cum rămâne cu „transparenţa, meritocrația și bunul-simț”?

loading...
Sprijină echipa Deschide.MD cu o donație pe contul nostru de Patreon. Suntem recunoscători pentru ajutor și sustinerea pe care ne-o acordați.
× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER