Înainte de întrevederea Premierului Maia Sandu cu Johannes Hahn, Comisar European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, a avut loc un schimb de opinii între Prim-ministrul Maia Sandu, Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și Comisarul Johannes Hahn.

În discuțiile despre prioritățile Guvernului de la Chișinău și procesul de implementare a Acordului de Asociere de către Republica Moldova, premierul Maia Sandu a subliniat voința conducerii actuale de a avansa ireversibil pe agenda europeană. După semnarea celor 3 acorduri de finanțare, Premierul Sandu și Comisarul Hahn au susținut o conferință de presă la care au prezentat beneficiile acordării acestei finanțări și au accentuat necesitatea continuării reformelor inițiate de actualul Guvern.

„Astăzi, am semnat trei acorduri de finanțare din partea UE în domenii extrem de importante pentru Republica Moldova. Primul dintre acestea se referă la consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție. Cel de-al doilea Acord prevede susținerea economică a anumitor regiuni din Republica Moldova, în special îmbunătățirea mediului de afaceri local și a accesului la servicii publice. Cel de-al treilea Acord are ca obiectiv general sprijinul Moldovei pentru participarea în diverse programe ale UE, în special pe dimensiunea socială și cu accent pe implicarea femeilor”, a punctat Maia Sandu.  

Deblocarea asistenței financiare din partea UE reprezintă un rezultat vizibil în cooperarea cu Uniunea Europeană și un semnal important pentru cetățenii Republicii Moldova. Semnarea celor 3 acorduri de finanțare, cu o valoare totală de 40,25 milioane EUR, este menită să contribuie semnificativ la dezvoltarea țării noastre și la apropierea Moldovei de Uniunea Europeană.

Comisarul european Johannes Hahn a încurajat autoritățile de la Chișinău în promovarea reformelor și a subliniat că UE va susține în continuare acțiunile orientate spre consolidarea democrației și a statului de drept.