La București s-a desfășurat marți, 23 iulie, reuniunea Grupului de lucru interministerial mixt Republica Moldova - România, cu participarea miniștrilor desemnați de cele două părți, transmite MOLDPRES.

Participanții la eveniment au realizat o analiză aprofundată a proiectelor în curs de derulare care necesită atenție prioritară. Totodată, au fost analizate modalitățile pentru lansarea de proiecte noi, pornind de la prioritățile Republicii Moldova.

În context, s-a convenit ca, în perioada imediat următoare, sprijinul României să se concentreze prioritar asupra unor proiecte concrete în domeniul protecției mediului și apelor, în domeniul educației, culturii, sănătății, afacerilor interne și cooperării transfrontaliere, finanțelor publice, precum și în domeniul telecomunicațiilor.

Totodată, a fost accentuat angajamentul României de a continua și aprofunda programele de cooperare privind consolidarea instituțională, inclusiv prin participarea cu experți în domenii cheie. De asemenea, a fost reconfirmată importanța strategică a proiectelor de interconectare energetică.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului României, la reuniune a fost evidențiată importanța punerii în practică a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

„Rezultatele reuniunii vor face în perioada imediat următoare obiectul unor acțiuni coordonate ale ambelor părți în perspectiva unei viitoare ședințe comune a Guvernelor României și Republicii Moldova”, mai este specificat în comunicatul de presă.

Grupul de lucru interministerial mixt România – Republica Moldova a fost constituit în baza unui acord între prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, și prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, realizat la București, la 2 iulie 2019. 

Guvernul Republicii Moldova a fost reprezentat la eveniment de Nicolae Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Georgeta Mincu, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministru al Educației, Culturii și Cercetării și Ala Nemerenco, ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.