Cu ocazia celebrării a 25 de ani de independenţă, Moscova „a felicitat" Republica Moldova într-un mod inedit. Ruşii au orchestrat „o suită" de atacuri cibernetice asupra a peste 20 de site-uri guvernamentale, iar Ambasada Rusiei i-a şi-a infiltrat, prin „curierii” săi, spiritul radicalist printre protestatarii din PMAN. Informaţile au fost totalizate într-o Notă ajunsă, ulterior, în „perimetrul informaţional” al corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

În document se menționează că „Federația Rusă și-a amplificat în ultima perioadă activitatea subversivă pe direcția Ucraina și Republica Moldova, utilizând diverse procedee specifice războiului hibrid și tehnologiei «soft-power». Acțiunile vizează întregul palier social-politic din țara noastră, devenind cu adevărat agresive și cu conotație simbolică fiind realizate în zilele sărbătorilor naționale".

O componentă hotărâtoare o constituie atacurile masive asupra site-urilor guvernamentale, declanșate chiar la 27 august, când Republica Moldova a sărbătorit Ziua Independenței. Cele mai agresive numeroase s-au dovedit a fi cele de pe IP-le din Federaţia Rusă. Analiza metodelor impune concluzia că atacurile aveau nu doar scopul de a perturba funcţionalitatea site-ulor, ci obţinerea accesului deplin la gestionarea pentru o eventuală modificare a conţinutului şi sustragerea datelor.

Au fost atacate site-urile: constcourt.md (Curtea Constituţională), www.old.cancelaria.gov.md (Cancelaria de Stat), cec.md (Comisia Electorală Centrală), mtid.gov.md (Ministerul Transporturilor), mdrc.gov.md (Ministerul Dezvoltării Regionale), border.gov.md (Poliţia de frontieră), www.antitrafic.gov.md (Centrul naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane), www.green.gov.md (Dezvoltare durabilă verde), apelemoldovei.gov.md (Agenţia "Apele Moldovei"), data.gov.md (Portalul guvernamental al datelor deschise), www.bri.gov.md (Biroul pentru Relaţii Interetnice), mediu.gov.md (Ministerul Mediului), www.particip.gov.md (Portal al Guvernului RM), descentralizare.gov.md (Direcţia Politici Generale de Descentralizare şi Administrare Locală), ncu.moldova.md (Direcţia Generală Coorodnarea Politicilor, Asistenţei Externe şi Reforma Administraţiei Publice Centrale a Cancelariei de Stat), jurisprudenta.csj.md (Jurisprudenţa CSJ), www.probatiune.gov.md (Oficiul Central de probaţiune), moldsilva.gov.md (Agenţia Moldsilva), consumator.gov.md (Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului), actelocale.md (Registrul Actelor Locale), bnaa.gov.md (Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule), www.arfc.gov.md (Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru).

Tentativele de atac au durat mai multe zile, însă cu o intensitate redusă. Sinteza notează că asemenea tipuri de atacuri au avut loc, pe parcursul lunii august, şi asupra mai multor site-uri guvernamentale din Ucraina (ale Justiţiei, Internelor, Finanţelor, Agriculturii).

Un alt gest „prietenesc" al Moscovei din 27 August a fost mobilizarea întregului efectiv al Ambasadei Rusiei, care a ieşit la muncă, având misiunea „nobilă” de a monitoriza şi documenta evenimentele din PMAN. În teren au fost trimise circa 20 de „personaje” şi mai multe „soiuri” de „curieri”, care aveau ca misiune catalizarea spiritului agresiv al protestatarilor.

Drept exemplu, este menționat cazul Olgăi Ivanovna Makarevici, cetăţeană Federaţiei Ruse, care s-a infiltrat printre protestatari, urmărind parada militară şi ciocnirile violente cu poliţia. Fiind abordată pentru identificare de către angajaţii instituţiilor de drept şi întrebată care este motivul aflării ei printre protestatari,ea a declarat că mergea, de fapt, la cumpărături. Pentru a evita documentarea, a sunat şi a chemat-o de urgenţă pe fiica sa, care s-a dovedit a fi colaboratoarea Ambasadei Ruse: Elena MaKarevici.

De asemenea, a fost documentată și implicarea activă a cetățenilor din regiunea transnistreană, veniți special la Chișinău pentru a se implica pe cât cu putinţă mai activ în protestul de Ziua Independenței. Sinteza notifică prezența printre protestatari, cu rol de coordonator, a lui Veaceslav Likiorov, om de afaceri din regiunea transnistreană.

Acesta deţine funcţia de vicepreşedinte al Congresului Comunităţilor ruse din RM şi a fost membru al mişcării „Ravnopravie”. Exrecita aceste când a fost desemnat ca observator la aşa-numitele scrutine electorale din Transnistria. Totodată, Likiorov este și adjunctul atamanului suprem al Uniunii trupelor de cazaci din Rusia și din străinătate.

În 2015, în satul Krasnîi Vinogradari din raionul Dubăsari, a avut loc un turneu de fotbal în memoria separatiștilor căzuți în războiul de pe Nistru cu particparea lui Licherov. Tot el este participant activ la întâlnirile neformale a așa-zișilor experți, mari „apărători” ai statalității moldovenești și a vectorului pro-rus, precum Ion Mahu, Anatol Plugaru, Nicolae Pascaru, Aurel Bucureanu etc. Anume în cadrul acestor „mese rotunde”, ex-colonelul SIS Ion Mahu anunța crearea detașamantelor speciale, gata să pună mâna pe arme pentru „a salva Moldova”. 

În sinteză se face o paralelă dintre protestul din 27 august, care au avut loc în perimetrul PMAN, cu evenimentele care au avut loc în Georgia, în zilele de 25-26 mai 2011, când a fost marcată Ziua Independenței, iar opoziția a organizat un protest amplu, care a degenerat în dezordini soldate cu doi morți și zeci de răniți. Manifestanţii, care au protestat timp de cinci zile în piaţa centrală a capitalei Tbilisi, au rămas peste noapte în stradă, pentru a împiedica desfăşurarea paradei militare, iar liderii opozițieie au cerut demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili.

Informații despre implicarea reprezentanților Ambasadei Rusiei în protestele de la Chișinău au apărut și anul trecut în presa din Republica Moldova. În luna octombrie 2015, Anatolii Loșakov, secretar III al misiunii diplomatice ruse și membru în Comisia Unificată de Control din partea Federației Ruse, a fost surprins la protestele din fața Parlamentului, organizate de liderii PSRM și Partidului Nostru, Igor Dodon și Renato Usatîi.

Deși el a negat atunci participarea sa la protest, unele surse au confirmat că diplomatul respectiv era implicat direct în coordonarea manifestațiilor.

(Anatolii Loșakov, foto de la protestele anterioare)

Deatalii: EXCLUSIV / Diplomatul rus care coordonează protestele lui Dodon&Usatîi