Facilitarea organizării în timpul apropiat a unei noi conferințe bavareze cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, pentru a aprecia evoluțiile în cadrul dialogului Chișinău-Tiraspol a fost discutată astăzi de către viceprim-ministrul Vasilii Șova și ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova Angela Ganninger, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de Reintegrare.

În cadrul întâlnirii au fost puse în discuție un șir de aspecte ce țin de procesul de reglementare transnistreană, inclusiv poziția actuală a Chișinăului în abordarea subiectelor ce figurează pe agenda de negocieri. 

Vicepremierul a menționat necesitatea concentrării eforturilor în vederea realizării scopului principal al negocierilor, și anume, identificarea unei formule viabile de reglementare politică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și a evidențiat prioritățile Chișinăului în procesul de negocieri. Printre acestea au fost enunțate: asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a circulației fără obstacole între ambele maluri ale Nistrului, soluționarea problemelor comercial-economice din perspectiva creării spațiului economic unic, promovarea măsurilor de consolidare a încrederii în sfera asigurării ordinii de drept și cea a apărării, reluarea negocierilor pe procesul de reglementare atotcuprinzătoare și durabilă a dosarului transnistrean. 

Ambasadoarea Angela Ganninger a exprimat disponibilitatea Guvernului federal de a sprijini în continuare procesul de reglementare, inclusiv prin facilitarea organizării în timpul apropiat a unei noi conferințe bavareze cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, pentru a aprecia evoluțiile în cadrul dialogului Chișinău-Tiraspol și a impulsiona procesul. 

În context, vicepremierul a solicitat o implicare mai activă a partenerilor internaționali pentru avansarea procesului de negocieri, în scopul soluționării cât mai rapide a problemelor cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale r. Nistru și a evidențiat necesitatea finanțării unor inițiative de proiecte majore în măsură să stimuleze reintegrarea reală a malurilor, cum ar fi de exemplu implementarea cu suportul partenerilor internaționali a proiectului de infrastructură privind reconstrucția drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”. 

La final, părțile au reiterat necesitatea continuării dialogului pe subiecte de interes comun și a susținerii continue a activităților menite să promoveze măsurile de fortificare a încrederii între populația de pe ambele maluri ale Nistrului.