Deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, consideră că în Republica Moldova are loc acum „un proces ordinar de răzbunare și răfuială politică a noii guvernări și redistribuire a sferelor de influență”. Opinia a fost exprimată în cadrul Dezbaterilor publice „Dezoligarhizarea” și „Decapturarea” statului: limitele legalității”, organizate de IPN.

Potrivit lui, are loc schimbarea oamenilor vechi, prin numire în funcție a oamenilor „docili” noii guvernări, fără concursuri publice, iar în instituții independente sunt puși oameni pe criterii politice.

Democratul este de părere că noțiunile de „oligarhizare”, „capturare” sunt noțiuni electorale, politice, care nu au nimic în comun cu jurisprudența și prevederile Constituției.

Este un pretext al foștilor concurenți electorali și actualei majorități de a se răfui politic”, susține Sîrbu.

Deputatul PDM spune că partidul din care face parte a fost un partid politic puternic la guvernare, a avut o anumită disciplină care a dat anumite rezultate, dar care nu a convenit altor partide. Acestea, neavând alte motive de a critica guvernarea, nici pe plan social, nici economic au lansat noțiunile de „dezoligarhizare”, „capturare”.

Parlamentarul spune că cu aceste noțiuni s-a venit ca un slogan electoral, iar acum „continuă cu acea declarație politică în Parlament care nu are nicicum să aibă vreo forță juridică, dar este pusă în față ca un paravan pentru a demite din funcție demnitarii incomozi”.