Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, consideră că Occidentul a fost nemulțumit de faptul că fosta guvernare a luat decizia de a stopa întâlnirile diplomaților străini acreditați în R. Moldova cu diferiți politicieni, oameni de afaceri sau reprezentanți ai societății civile, fără a anunța în prealabil Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Din punctul meu de vedere, factorul extern a fost crucial în acest transfer pașnic de putere şi în aşa condiții, suntem curioși să știm dacă nu aţi fost trădați de occidentali. PD până în 2017 a fost un partid cu o linie independentă: ne întâlnim cu ambasadori, dar deciziile le luăm noi”, a spus analistul politic Cornel Ciurea, în cadrul unei emisiuni de la Prime TV, la care a participat și Andrian Candu.

Aveam mulți simpatizanți încă atunci când am decis ca orice întâlnire să fie coordonată prin MAEIE. Toți se întâlneau, dar MAEIE nu avea habar ce vorbea Candu sau alţii. Ne-am trezit şi, acum este așa, că diplomații se duc unde vor fără să anunțe MAEIE. Atunci am zis că să se facă totul prin MAEIE, căci există putere suverană în țară. Asta nu le-a plăcut multora, ei vor să se comporte cum vor. Ambasadorii noștri nu deschid ușa în SUA, Germania cu încălcarea regulilor… De asta, în ultimii doi ani au fost stabilite niște reguli pentru diplomați. Asta a creat supărări”, a explicat Candu.

Potrivit democratului, aceste măsuri au fost luate pentru că „R. Moldova trebuie respectată”.

Când au venit unii emisari pentru a discuta o majoritate sau alta, noi am decis că este o influență externă în formarea guvernării. De exemplu, Kozak a venit și și-a dat cu părerea… Unii cu sânge au zis că nu vor face coaliție cu PSRM… Avem guvernarea pe care o avem şi, dacă unde promisiuni nu le-au respectat, măcar să respecte agenda cetățenilor”, a afirmat Andrian Candu.

Ziarul Național