Ex-deputatul Mark Tkaciuk, care anterior anunța că nu vrea să audă de politică, s-a răzgândit și a dezvăluit cinci teze despre noul proiect politic pe care-l lansează împreună cu fostul său coleg de la comuniști, Iurie Muntean.

Potrivit lui Tkaciuk, pentru a face politică e nevoie de mult mai puțini bani decât s-a vehiculat recent. „Cu mult mai puțin. Iar dacă excluzi concertele, panourile și mass-media plătite, atunci să colecteze legal această sumă își poate permite și un începător în politică. Va fi suficientă această sumă, pentru ca dvs., dragi prieteni, să puteți fi auziți cu ajutorul nostru, iar noi vă vom putea ajuta să vă uniți și să câștigați victorii”, a precizat el.

Referindu-se la „al cui e proiectul”, ex-deputatul a menționat că nu este al Rusiei și nici al Occidentului.

„Nu sunt oligarhi. Partidul în devenire nu este o marfă. Nu se vinde. Nu se cumpără. Și cu siguranță nu este proiectul lui Muntean și Tkaciuk. Noi doar vom porni mașina unei politici diferite, în care fiecare dintre voi se va simți în centru, o forță și un centru de putere! Și Moldova – da, aș vrea foarte mult – să devină un loc de parteneriat între Vest și Est, fără oligarhi”, a punctat ex-deputatul.

În context, Mark Tkaciuk a afirmat că în ultimii cinci ani el nu a fost departe de spațiul public. „Am fost printre voi. Acolo și rămânem. Pozițiile nu ni le-am schimbat”, a adăugat el.

Totodată, Mark Tkaciuk a dezvăluit și care este sarcina pe care și-o propune. „Să fie schimbată agenda politică. Să fie trecut de la rezolvarea problemelor politicienilor la formularea și soluționarea problemelor majorității. Iar noi, cu dvs., știm această problemă principală. În Moldova este imposibil să trăiești. Nu este dificil, nu e greu, dar este imposibil. Dacă din acest loc, ați început să vă îndoiți și nu v-ați imaginat părinții voștri în vârstă, copiii dumneavoastră și dumneavoastră scufundați sub gheață în fiecare zi, pentru, cel puțin, un fel de pradă, nu ar trebui să citiți mai departe. Pentru dvs. ar putea exista mai multe partide politice interesante. Deci aici. Anume această sarcină trebuie rezolvată și trebuie decisă. Problemele le vom enumera data viitoare. Vom căuta și găsi soluții împreună. Într-o manieră deschisă. La vedere. Sincer”, a afirmat ex-deputatul.

Potrivit lui, principiul de acțiune va fi colectiv. „Ajunge cu lideri și conducători. Am obosit, sincer. Țara noastră nu are nevoie de lideri, ci de un număr semnificativ de lideri capabili să-și asume responsabilitatea, să unească oamenii, să stabilească sarcini și să le rezolve împreună. Oamenii care nu își apreciază imaginea, ci reputația, nu statutul, ci autoritatea. Oameni care înțeleg că – conducerea apare acolo și atunci când ești gata nu numai să chemi, dar și să pleci, nu doar să iei, ci să dai, să-ți demonstrezi punctul într-o discuție onestă și să recunoști deschis greșelile tale”, a conchis Tkaciuk.

Amintim că, Mark Tkaciuk și Iurie Muntean au fost colegi în cadrul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Tkaciuk era ideologul formațiunii, iar Muntean – secretar executiv. Ambii au fost deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Ziarul Național