Aproape două decenii Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice se afla în „custodia” opoziției legislativului. Totuși, această practică a fost încălcată recent, după numirea deputatului fracțiunii PAS, Doina Gherman, în funcția de președinte al Comisiei.

În cadrul unor discuții cu foșii parlamentari, reporterii Deschide.MD au aflat că începând cu anul 2001 (venirea la putere a comuniștilor lui Vladimir Voroninnota red.) Comisia pentru drepturile omului și relații interetnice a fost condusă doar de reprezentanții opoziției parlamentare în scopul monitorizării și evaluării acțiunilor guvernării.

Astfel, în perioada 2001-2005 Comisia a fost condusă de Mihail Sidorov (Alianța Braghiș). Ulterior, în perioada 2005-2009 ea a fost condusă de Ștefan Secăreanu (PPCD).

În urma alegerilor din aprilie 2009 când PCRM a obținut 60 de mandate, funcția de președinte, la fel, a revenit opoziției, însă, nimeni din Partidul Liberal, Alianța „Moldova Noastră” și Partidul Liberal Democrat din Moldova nu și-a înaintat reprezentantul pentru a conduce Comisia.

După alegerile anticipate din 29 iulie 2009 și trecerea PCRM în opoziție, funcția de președinte i-a revenit comunistului Vadim Mișin. Tot el  a fost numit în funcție și în urma alegerilor anticipate din noiembrie 2010.

În urma alegerilor din noiembrie 2014, funcția de președinte al Comisiei drepturile omului și relații interetnice i-a revenit socialistului Vladimir Țurcan, care a condus-o până la alegerile ordinare din 24 februarie 2019.

De precizat că după formarea coaliției dintre PSRM și ACUM din 8 iunie 2019, funcția de președinte al Comisiei drepturile omului și relații interetnice urma să-i revină opoziției din cadrul fracțiunii Partidului „ȘOR”.  Totuși, guvernarea a decis ulterior că aceasta ar urma să-i revină reprezentanților PAS, condus de Maia Sandu, din cauza „lipsei de consens adecvat”.

În acest sens, deputatul Doina Gherman a fost numită în funcția de președinte al Comisiei drepturile omului și relații interetnice.

Detalii: Deputatul PAS, Doina Gherman, noul președinte al Comisiei drepturile omului

De menționat că obiectul de activitate al Comisiei este:

- Drepturile omului;
- Problemele minorităţilor naţionale;
- Problemele cultelor;
- Cetăţenia Republicii Moldova;
- Asigurarea reglementărilor juridice în domeniul migraţiei şi monitorizarea implementării acestora;
- Asigurarea şi monitorizarea aplicării legislaţiei privind şansele egale pentru femei şi bărbaţi;
- Protecţia comunităţilor de cetăţeni ai Republicii Moldova din străinătate;
- Asigurarea protecţiei victimelor represiunilor politice şi a refugiaţilor;
- Monitorizarea implementării cadrului legal în domeniul nediscriminării, a celui ce ţine de drepturile economice, sociale şi culturale ale persoanei;
- Reglementări privind violenţa domestică, drepturile femeii şi ale copilului;
- Promovarea politicilor şi strategiilor în domeniul drepturilor omului, precum şi monitorizarea implementării acestora;
- Politica de stat în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi ale familiei, crearea cadrului legislativ în acest domeniu şi monitorizarea aplicării lui;
- asigurarea cadrului legal privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi;
- Executarea hotărîrilor şi adreselor Curţii Constituţionale în domeniu;
- Exercitarea controlului parlamentar în domeniile menţionate.