Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat inițiativa legislativă cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetățenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar.

Într-o postare pe Facebook Dodon anunță că nu va admite ca „miliardele furate” să fie rambursate din contul cetățenilor.

Reiterez poziția mea în această privință - miliardele furate trebuie să fie întoarse de toți cei care au participat la fraudă, au votat pentru, fie au cunoscut acest lucru, dar au preferat să tacă. Deopotrivă se fac de vină numeroși funcționari de stat, responsabili din cadrul instituțiilor financiar-bancare, cei care urmau să contracareze acest furt, dar nu au mișcat un deget sau au preferat să tăinuiască.

De aceasta trebuie să se ocupe și se vor ocupa organele de drept. Furtul secolului, așa cum a fost numit de experți, de comunitatea internațională, de cetățenii Republicii Moldova, a rezultat în fluctuații pe piața valutară, slăbind semnificativ puterea de cumpărare a leului, a avut și are în continuare repercusiuni semnificative asupra bugetului de stat, a condiționat blocarea ritmurilor de creștere a pensiilor și salariilor. Efectele negative pentru populație, dacă situația nu se va schimba în cel mai apropiat timp, vor fi resimțite pe termen lung”, a scris șeful statului.

Potrivit lui, Parlamentul ar trebui să includă examinarea inițiativei legislative în regim prioritar și să anuleze legea care pune pe seama cetățenilor rambursarea furturilor fără precedent.

Există multe alte soluții, pe care sunt gata să le discutăm, dar categoric sunt împotrivă să se plătească din contul generațiilor curente și următoare”, a adăugat Dodon.

 

Știrea se actualizează!