Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr vor avea un candidat comun la alegerile locale. Declaraţia îi aparţine premierului Republicii Moldova, Maia Sandu.

Premierul Republicii Moldova afirmă că PAS va merge împreună cu PPDA la alegerile locale din 20 octombrie.

În momentul în care o să avem un candidat comun o să-l anunţăm”, a declarat Maia Sandu în platoul emisiunii Puterea a patra de la postul de televiziune N4.

Despre semnarea pactului de neagresiune între partenerii de coaliţie ACUM şi PSRM, şefa executivului de la Chişinău declară că mai este timp.

Nici nu ştiu dacă va fi într-o formă scrisă sau vom conveni aşa cum am discutat să avem acest pact de neagresiune. Campania începe mai târziu. Deci, până în momentul campaniei trebuie să vedem care este formula prin care ajungem la acest pact de neagresiune”.

Maia Sandu, referindu-se la sistemul electoral mixt, declară că atunci când a fost adoptat acest sistem, autorii acestuia, nu s-au gândit ce se va întâmpla dacă un deputat ales pe circumscripţii pleacă.

Pleacă într-o funcţie în guvern sau pleacă din Parlament. Cine îi ţine locul până la următoarele alegeri? Câţi bani se vor mai cheltui pentru a organiza aceste alegeri dacă mai pleacă şi alţi deputaţi care au fost aleşi în circumscripţii?”, se întreabă prim-ministrul Republicii Moldova.

Maia Sandu susţine că aceste plecări au provocat o situaţie confuză.

„Cel mai probabil vor fi alegeri şi va trebui să alegem aceşti deputaţi cel puţin pentru aceste trei circumscripţii. Mă întreb ce se va întâmpla dacă vor fi şi alţi deputaţi aleşi în circumscripţii care vor pleca. Asta înseamnă că vom fi într-un continuu proces de alegeri? Să-i întrebăm pe autorii acestui sistem electoral despre aceasta”.

Şefa executivului de la Chişinău declară că vor fi organizate alegeri în circumscripţia lui Andrei Năstase (33), în circumscripţia unde a fost aleasă Maia Sandu (50) şi în circumscripţia unde a fost ales Viorel Melnic de cetăţenii din regiunea transnistreană (48).

Chiar dacă au fost colegi în parlament care au zis că ar trebui să se meargă pe prevederile legii precedente, mai ales că se schimbă sistemul electoral. Deci să vină următorul pe listă. Dar până la urmă cred că cel mai corect legal este să se organizeze alegeri”.

Prim-ministrul Maia Sandu şi ministrul de Interne Andrei Năstase şi-au depus mandatul de deputaţi pe 8 iulie. Maia Sandu şi-a depus mandatul de deputat, în favoarea celui de premier, iar Andrei Năstase, în favoarea celui de ministru de Interne. Ieri, 17 iulie, şi deputatul independent Viorel Melnic şi-a dat demisia din funcţie, motivând că nu mai vede necesitatea de a fi prezent în acest legislativ.

sursa: tvrmoldova.md