Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, nu încurajează comportamentul lui Gheorghe Petic, condamnat la trei ani și jumătate pentru viol, care a fugit ieri de la ședința de judecată de la Curtea de Apel Chișinău și a anunțat că nu se mai întoarce în penitenciar.

„Comportamentul de ieri al colegului nostru sigur că nu poate fi încurajat. Înțeleg că a fost o acțiune impulsivă, de moment, o stare de afect probabil, ca reacție la o decizie injustă a unui complet de judecată (magistrații Curții de Apel nu au dat curs cererii avocaților ca Petic să fie eliberat din arest - n.r.). Gheorghe Petic se află de nouă luni în penitenciar, se consideră nevinovat și noi considerăm că este nevinovat, pentru că până acum nu a fost adusă nicio probă concludentă care ar demonstra vinovăția lui Petic. Acesta este torturat fizic și moral și e cu psihicul la pământ”, a declarat astăzi la Parlament Chiril Moțpan, după ce acesta l-a convins ieri pe Petic să revină în sala de judecată. 

Astăzi, Gheorghe Petic va fi adus din nou la Curtea de Apel Chișinău. 

Moțpan crede că ceea ce i se întâmplă fostului lider PPDA de la Ungheni este o încercare de „a-i închide gura” lui Petic, după ce acesta a dezvăluit mai multe scheme de contrabandă cu țigări peste Prut, în care ar fi fost implicați foști factori de decizie de la Ministerul de Interne. 

De altfel, spune Moțpan, la comisia pe care o conduce sunt prezentate zinic documente și probe despre schemele de contrabandă de pe timpul guvernării democrate, cu țigări, chihlimbar sau alcool etilic, în care interesele grupărilor criminale s-au „împletit” cu cele ale unor demnitari de la Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Vamal. Deputatul a promis să facă publice numele acestora mai târziu.

Sursa: Ziarul Național