Comisia Electorală Centrală se întrunește vineri, 19 iulie, pentru a-și alege președintele și vicepreședintele. Totodată, membrii CEC vor stabili numărului de mandate de consilier local pentru alegerile locale generale din data de 20 octombrie 2019.

De precizat că zilele trecute Parlamentul a numit trei membri noi la Comisia Electorală Centrală. Este vorba despre Maxim Lebedinschi, Dumitru Pavel și Dorin Cimil. Toți trei sunt exponenții coaliției de guvernare ACUM-PSRM.

Necesitatea numirii membrilor noi a parvenit după ce președintele instituției, Alina Russu, vicepreședintele Rodica Ciubotaru și membrul Comisiei, Iurie Ciocan, și-au depus cererire de demisie în semn de protest față de imixtiunea politicului în activitatea CEC.

Maxim Lebedinschi este consilierul prezidențial în domeniul juridic. Acesta a deținut anterior funcția de membru CEC, însă a demisionat, preferând activitatea în cadrul Administrației prezidențiale.

Dumitru Pavel este avocatul Platformei DA. Acesta a candidat la alegerile parlamentare pe lista blocului ACUM în circumscripția națională.

Exponentul PAS, Dorin Cimil, este și candidatul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Guvernului. Cimil este doctor în drept. A absolvit Universitatea de Stat din Moscova „M.V.Lomonosov”, în anul 2001. Tema tezei de doctorat: “Modelul juridico-civil al raporturilor de leasing financiar in Federatia Rusa si Republica Moldova”. La moment, el activează în cadrul Universității de Stat din Moldova.