Cancelarul Germaniei Angela Merkel recomandă noii guvernări de la Chişinău să intensifice lupta cu corupţia şi să asigure transparenţa funcţionării instituţiilor de stat.

Sfaturile au fost oferite de către oficialul german astăzi premierului R. Moldova, Maia Sandu, care întreprinde o vizită oficială la Berlin pentru a restabili încrederea partenerilor europeni în autoritățile de la Chișinău.

Mă bucur că noul Guvern, care îşi doreşte şi urmează direcţia proeuropeană, promovează o politică în interesul poporului Moldovei. Asta înseamnă lupta împotriva corupţiei şi asigurare a transparenţei funcționării instituţiilor. Asta înseamnă că pe acest Guvern îl aşteaptă foarte mult de lucru. Comisia Europeană de asemenea a muncit pentru rezultatul pe care l-a obţinut R. Moldova”, a declarat Angela Merkel în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu Maia Sandu.

Premierul de la Chișinău a afirmat, la rândul său, că sprijinul Angelei Merkel pentru R. Moldova ar ajuta republica noastră să iasă „din perioada obscură spre un nou început european”.

Sunt onorată de invitația de a întâlni unul dintre cei mai respectați lideri din Europa, o femeie care a ghidat germanii în Europa prin vremuri dificile. Suportul dvs pentru R. Moldova a fost constant și nu s-a bazat pe interese. Din păcate, fostul Guvern s-a bazat pe interese personale, în loc să construiască instituții democratice. Știu că sunteți dezamăgiți de mai mulți politicieni din R. Moldova și sunt aici pentru ca să vă rog să credeți că Moldova este un stat funcțional. (...) Nu vom mai spune doar că suntem europeni, dar vom face schimbări în R. Moldova pentru a fi acceptați în UE ca membri cu instituții democratice funcționale”, a spus Maia Sandu.

Ziarul Național