Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, infirmă că fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, ar fi fost controlat de el, așa cum a declarat recent fostul premier Vlad Filat. Mai mult, Candu spune că Drăguțanu, care a fost în funcție în timpul „furtului miliardului” din sistemul bancar, nu ar fi putut fi controlat, deoarece „are un nivel de integritate la superlativ”.

Probabil că domnul Filat greșește ceva, deoarece cei care îl cunosc pe domnul Drăguțanu cu siguranță vor confirma că nu poate fi controlat. Mai ales că are un profil și un nivel de profesionalism și de integritate chiar la superlativ și de aceea nu poate fi vorba de așa ceva. Exercitând o funcție politică, nu aveam competențele legale și nici umane să controlez pe cineva ca guvernatorul BNM”, a precizat astăzi Candu.

Astfel, Candu a lăsat să se înțeleagă că Vlad Filat ar fi exagerat când a spus că dânsul l-ar fi controlat pe Drăguțanu.

Eu nu pot să spun că minte sau că dumnealui exagerează, că dumnealui greșește. Fiecare cu opinia sa. Drăguțanu, chiar dacă am avut un context greu și o provocare mare legată de frauda bancară… În acea perioadă, R. Moldova a fost lovită din mai multe părți – spălările de bani, frauda bancară, embargoul din partea Rusiei, criza energetică. Cei care au avut o contribuție la rezolvarea crizei își merită rolul istoric avut”, a spus Candu. 

Decizia noastră este un răspuns impus de presiunile pe care unii politicienii le-au făcut ca să demisionăm. Potrivit legislației, timp de trei luni putem asigura interimatul funcției. Vom vedea cât vom activa. Din moment ce ne-au presat să plecăm imediat, înseamnă că politicienii au candidat deja pregătit pentru funcția de guvernator”, a declarat atunci Drăguțanu.

Fostul guvernator al BNM mai spunea că se dorește ca BNM să devină țap ispășitor în dosarul „furtul de la BEM”. Totuși, Dorin Drăguțanu a mai stat în fruntea BNM până în aprilie 2016, atunci când Parlamentul l-a votat pe Sergiu Cioclea în funcția de guvernator BNM.

Ziarul Național