Deputații din cadrul coaliției ACUM-PSRM au votat numirea celor trei candidați în funcția de membri ai Comisiei Electorale Centrale. Inițiativa a fost susținută cu votul a 54 de deputați.

Astfel, Comisia este din nou compusă din nouă membri. Secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroae urmează să convoace ședința Comisiei pentru a alege președintele și vicepreședintele.

Știrea inițială!

Parlamentul a desemnat trei membri în cadrul Comisiei Electorale Centrale. Este vorba despre Maxim Lebedinschi, Dumitru Pavel și Dorin Cimil. Toți trei sunt exponenții coaliției de guvernare ACUM-PSRM.

Proiectul de hotărâre cu privire la desemnarea celor trei noi membri a fost votat de 55 de deputați.

Președintele Comisiei juridice, Sergiu Litvinenco, a propus o pauză pentru a convoca ședința Comisiei în vederea elaborării unui proiect de hotărâre cu privire la numirea celor trei în funcție.

Maxim Lebedinschi este consilierul prezidențial în domeniul juridic. Acesta a deținut anterior funcția de membru CEC, însă a demisionat, preferând activitatea în cadrul Administrației prezidențiale.

Platforma DA l-a înaintat pe avocatul Dumitru Pavel. Acesta a candidat la alegerile parlamentare pe lista blocului ACUM în circumscripția națională.

Cel de-al treilea membru al Comisiei, exponentul PAS, Dorin Cimil, este și candidatul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Guvernului. Cimil este doctor în drept. A absolvit Universitatea de Stat din Moscova „M.V.Lomonosov”, în anul 2001. Tema tezei de doctorat: “Modelul juridico-civil al raporturilor de leasing financiar in Federatia Rusa si Republica Moldova”. La moment, el activează în cadrul Universității de Stat din Moldova.

Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a atras atenția că o funcție de membru urma să-i revină opoziției parlamentare, însă reprezentanții blocului ACUM au atras atenția că, la moment, din cadrul CEC fac parte două persoane delegate din partea democraților - Andrei Volentir și Veaceslav Agrigoroae.

Amintim că trei funcții de membru în cadrul CEC au devenit vacante după ce președintele instituției, Alina Russu, vicepreședintele Rodica Ciubotaru și membrul Comisiei, Iurie Ciocan, și-au depus cererire de demisie în semn de protest față de imixtiunea politicului în activitatea CEC.