Victor Micu nu mai este președintele al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). El a fost demis în cadrul ședinței de azi cu 11 subiecte pe ordinea de zi. Procedura de demiterea a avut loc în mod închis.

Chestiunea privind revocarea lui Victor Micu din funcția de președinte a fost inclusă suplimentar pe ordinea de zi a ședinței la solicitarea lui Petru Moraru, membru CSM. Acesta a declarat că Victor Micu, într-o perioadă complicată pentru sistemul judecătoresc, a plecat la odihnă și că „nu a făcut frumos”.
 
Decizia a venit după ce premierul Maia Sandu a avertizat azi dimineață Consiliul Superior al Magistraturii că dacă „nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va trebui să inițieze imediat procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc”. 
 
 
Amintim că Victor Micu era la cel de-al doilea mandat al său în această funcție. Și-a început activitatea în calitate de judecător la 30 aprilie 1998, la Judecătoria Rîşcani, mun. Chişinău, fiind numit prin decretul preşedintelui Republicii Moldova.
 
Potrivit legii, încetarea mandatului are loc în următoarele cazuri:
 
    (1) Mandatul de membru  al Consiliului Superior al Magistraturii încetează în caz de:
    a) expirare;
    b) demisie;
    c) cerere proprie;
    d) ridicare a mandatului, trecere la alt  lucru, eliberare din funcţie;
    e) deces.
 
    (2) Ridicarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii se efectuează:
    a) în caz de rămînere definitivă a actului de constatare prin care s-a stabilit emiterea/adoptarea de către acesta a unui act administrativ sau încheierea unui act juridic cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese;
    b) în caz de aflare în incompatibilitate, fapt stabilit prin actul de constatare rămas definitiv;
    c) la propunerea Consiliului, în caz de neîndeplinire fără motive întemeiate a obligaţiunilor de membru stabilite de prezenta lege, precum şi în caz de încălcare a restricţiilor specificate la art. 8 din Legea nr. 544-XIII din 20 iulie 1995 cu privire la statutul judecătorului.

    (3) Ridicarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii se efectuează de către organul care a ales persoana în această calitate.

Preşedintele CSM este ales prin vot secret, pe durata mandatului, cu votul majorităţii membrilor consiliului şi îşi exercită activitatea pe bază permanentă. În absenţa preşedintelui, funcţiile lui sunt exercitate de un membru al  consiliului

Sursa: realitatea.md