Igor Dodon confirmă informația apărută ieri în mass-media de la Chișinău despre faptul că bașcanul interimar al Găgăuziei, Vadim Ceban, este candidatul la funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al ”MoldovaGaz”. Totodată, șeful statului anunță că va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru scurtă la Moscova.

Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan și candidatul la funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al ”MoldovaGaz” S.A, Dl Vadim Ceban.

Am discutat cele mai importante aspecte ce țin de asigurarea funcționării eficiente a sistemului de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor, dar și cele mai stringente sarcini, care stau în fața noii conduceri a MoldovaGaz”, a menționat el.

Potrivit lui, există informație preventivă despre diferite scheme frauduloase puse în aplicare în sistemul energetic în general, și în stucturile ”MoldovaGaz”, în particular, care au impact semnificativ asupra costurilor interne și, implicit, asupra tarifelor la gaze.

În contextul discuțiilor la subiectul tarife, care a căpătat o actualitate deosebită după creșterea prețului de import la gazele naturale și, mai ales, a politicii populiste iresponsabile a regulatorului pieței energetice, Dl Brînzan m-a informat despre detaliile solicitărilor întreprinderilor energetice către ANRE pentru majorarea tarifelor pentru consumatorii finali. Argumentarea principală a acestor solicitări este majorarea prețului de import a gazelor naturale. În aceste condiții este evidentă necesitatea inițierii unor negocieri cu furnizorul de gaze naturale, cu scopul obținerii unor reduceri. Pe parcursul zilei de mâine voi întreprinde o vizită de lucru scurtă la Moscova, în cadrul căreia voi aborda în dialogul cu autoritățile Federației Ruse, inclusiv și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul respectiv va fi abordat în cadrul discuțiilor mele cu autoritățile din Federația Rusă, dar și cu conducerea S.A. ”Gazprom”. Un eventual consens în aceste negocieri ar permite să diminuăm semnificativ necesitatea majorării tarifelor la gazele naturale”, a scris Dodon.

Șeful statului a atras atenția și asupra necesității demarării negocierilor cu partea rusă pentru încheierea unui nou contract pentru livrarea de gaze naturale și tranzitul acestora după 1 ianuarie 2020.

Amintim că presa a scris luni, 15 iulie, că bașcanul interimar al UTA Găgăuzia, Vadim Ceban, urmează să fie numit în funcția de director al „Moldovagaz”, anunță presa de la Chișinău. Acesta a fost adjunctul Irinei Vlah, iar pe timpul campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a exercitat interimatul acestei funcții.

Detalii: Bașcanul interimar al Găgăuziei ar putea fi numit la șefia MoldovaGaz