Premierul Maia Sandu a fost pusă într-o situație nuplăcută la Kiev, când a fost întrebată de votul „pro-Rusia” dat de vicepremierul Andrei Năstase la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. De asemenea, lidera PAS a fost nevoită să de explicații și în privința declarațiilor președintelui Igor Dodon, liderul neformal al PSRM, care susține că Crimeea ar aparține Federației Ruse, scrie Ziarul Național.

Într-un interviu pentru Radio Svoboda de la Kiev, premierul Sandu a fost întrebată cum comentează votul dat „conștient” de Andrei Năstase la Strasbourg, pentru reprimirea Rusiei la APCE. „Multă lume nu s-a așteptat la un asemenea vot din partea lui Andrei Năstase. Ulterior, el a spus că a dat conștient acest vot”, a spus corespondentul Radio Svoboda.

„Eu înțeleg… În același timp, colegul meu de partid (Mihai Popșoi n.r.) a votat pentru Ucraina, împreună cu Ucraina. Noi susținem integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Domnul Năstase va veni, probabil, la Kiev și atunci îl veți întreba de ce a votat așa”, a precizat Maia Sandu.

De asemenea, premierul Maia Sandu a fost întrebată dacă președintele Igor Dodon își va retrage declarațiile potrivit cărora Crimeea este parte a Federației Ruse. „Eu sper că acest lucru se va întâmpla. Eu am vorbit cu președintele că el trebuie să facă acest lucru, pentru că este important pentru noi să avem relații bune cu vecinii noștri: și cu România, și cu Ucraina”, a răspuns Maia Sandu.

Lidera PAS a mai adăugat că, în curând, reprezentanții PSRM vor fi invitați la Bruxelles, unde urmează să spună deschis dacă susțin parcursul european al R. Moldova.

Prim-ministrul R. Moldova a mai recunoscut că majoritatea dintre Blocul „ACUM” și PSRM este atipică și că speră că Guvernul actual să rămână în funcție cel puțin un an. 

„Cred că în cele din urmă vor fi alegeri anticipate, dar nu știm exact când. În câteva luni urmează să curățim sistemul, iar în alte câteva luni să fie numite în funcție persoane care din interior să-l reformeze. Îmi doresc ca acest Guvern să se mențină cel puțin un an”, a declarat Maia Sandu.