Pachetul „Berlin plus”, domeniul telecomunicațiilor, libera circulațe și condițiile de activitate a școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană - sunt subiectele discutate azi de vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova, cu delegația în formatul „3+2”, condusă de către reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, „întrevederea dată este o continuare a dialogului purtat pe problematica transnistreană după desfășurarea unor ședințe de lucru în același format cu Președintele și cu Prim-ministrul Republicii Moldova”.

Discuțiile s-au axat subiectele ce figurează în pachetul „Berlin plus”, realizările marcate în implementarea angajamentelor convenite în procesul de negocieri, fiind acordată o atenție distinctă domeniului telecomunicațiilor, liberei circulații și condițiilor de activitate a școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. S-a punctat necesitatea completării agendei cu alte probleme de actualitate ce pot contribui la consolidarea măsurilor de încredere, fiind menționată posibilitatea identificării în timpul apropiat a unei soluții viabile pe problema reluării procesului de vămuire provizorie a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei de stat „Colbasna-Slobodca”, se menționează în comunicat.

Șova a evidențiat și prioritățile Chișinăului în procesul de negocieri, printre acestea fiind enunțate:

1. Asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a circulației fără obstacole între ambele maluri ale Nistrului, aspectele cu caracter umanitar, inclusiv garantarea dreptului la educație.
2. Soluționarea problemelor comercial-economice din perspectiva creării spațiului economic unic.
3. Promovarea măsurilor de încredere în sfera asigurării ordinii de drept și apărării.
4. Reluarea negocierilor pe procesul de reglementare atotcuprinzătoare și durabilă a dosarului transnistrean.

Totodată, el s-a adresat către mediatori și observatori cu inițiativa de a fi susținută implementarea în viitor a unor proiecte majore de infrastructură și care sunt în măsură să conecteze agenții economici și să sprijine dezvoltarea comerțului între ambele maluri ale r.Nistru, o primă idee în acest sens fiind reluarea finanțării proiectului de reconstrucție a drumului național „Chișinău-Tiraspol-Cuciurgan”.

A fost susținută propunerea de a fi create premisele necesare în vederea convocării în toamna anului curent a unei noi reuniuni oficiale a formatului de negocieri „5+2” (ultima reuniune a avut loc la Roma, Italia, în perioada 29-30 mai 2018) și a organizării unei noi conferințe bavareze cu genericul „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean” (conferința precedentă s-a desfășurat în or.Bad Reichenhall, Germania, în perioada 12-13 iulie 2016).

La fel, a fost relevată necesitatea menținerii abordării bazate pe obținerea rezultatelor concrete și pe asumarea unor angajamente de substanță, cu activizarea și impulsionarea interacțiunii în cadrul formatului reprezentanților politici din partea Chișinăului și Tiraspolului și a grupurilor de lucru sectoriale întru rezolvarea pragmatică și în interesele populației ale celor mai stringente probleme.

Amintim că fostul ministru de Externe al Italiei și reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, dar și ambasadorul pentru misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Serghei Gubarev, se află în aceste zile zile într-o vizită oficială la Chișinău.

Cei doi oficiali, alături de reprezentanții Ucrainei, SUA și UE, au avut deja o întrevedere cu Igor Dodon  în cadrul căreia s-a discutat situația actuală privind reglementarea transnistreană.

Detalii: „Avocații” Kremlinului la Chișinău // Frattini și Gubarev s-au văzut cu Dodon

Franco Frattini este un apropiat al ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Anterior, oficialul european declara de mai multe ori că fără contribuția Rusiei și implicarea președintelui Igor Dodon, reglementarea diferendului transnistrean este imposbilă.

Totodată, Frattini este unul dintre oficialii care au criticat inițiativa Guvernului Filip prin care s-a cerut retragerea trupelor ruse de ocupație din regiunea transnistreană. Potrivit lui, această inițiativă este „desprinsă de realitatea”.

Detalii: Frattini: Cererea R.Moldova de retragere a trupelor ruse e desprinsă de realitate