Deputatul PPDA, Octavian Țîcu i-a propus socialistului Vlad Bătrîncea să modifice cuvântul „Hotărîre” prin utilizarea corectă a literei „î” și anume „â”, așa cum se scrie corect în limba română. Socialistul însă a refuzat acest lucru invocând detalii tehnice. Discuțiile au avut loc astăzi în ședință în plen a Legislativului.

Mai întâi, deputatul Țîcu a venit cu un apel la înțelegere făcând trimitere la un caz al fizicianului Isac Newton. 

„Isac Newton care a descoperit legile gravitației a stat 20 de ani în Parlamentul Marii Britanii și a avut o singură propunere care a fost votată unanim. El a rugat să fie închis geamul pentru că îl suflă la ureche”, a declarat deputatul PPDA. 

„Eu sper ca și propunerea mea să fie acceptată în unanimitate, cu atât mai mult că vine de la fiul meu care este clasa a IX-a. Uitându-se prin documentele mele mi-a zis: tata, voi nu știți că cuvântul „Hotărâre” se scrie cu „â”? Eu văd două greșeli mari care ostentaiv se repetă. Nu este o aluzie la raportor. Este o propunere către secretariatul Parlamentului și către Guvern. Există un ordin al ministrului din 2016 și o decizie a Academiei care prevăd noile norme de ortografie a limbii române. Noi suntem forul legislativ suprem și nu trebuie să fim de râsul copiilor de liceu care știu cum se scrie corect limba română. Deja există o normalitate care trebuie respectată”, precizat Octavian Țîcu.

Socialistul nu a dat curs acestei propuneri, invocând anumite probleme tehnice: „Mulțumesc domnule Țîcu. Nu cred că avem posibilitatea tehnică de a include această idee în proiectul hotărârii care se referă la președintele comisiei pentru drepturile omului, dar mă rog...”

Amintim că socialistul Vlad Bătrîncea face parte dintr-un partid, potrivit președintelui Dodon, care este finanțat de Rusia. Acesta a demonstrat în repetate rânduri că este românofob și şi-a demonstrat ura faţă de ideea Unirii. De asemenea PSRM-istul a spăus în repetate rânduri că vorbește limba moldovenească.

Detalii: Socialistul Batrîncea acuză România de imperialism și îl amenință pe Băsescu

Cel mai strigător caz a fost acela când în plină şedinţă a Parlamentului, printr-un gest teatral a rupt harta României Mari Incidentul a avut loc în 2015, în cadrul dezbaterilor cu privire la ordinea de zi, când Bătrâncea a propus audierea Ministrului Educației pe subiectul directorilor de școli dar și „propagandei românismului”.

Supărat că propunerea i-a fost susținută doar de colegii de partid şi de cei comunişti, Bătrâncea s-a ridicat în picioare şi declarând următoarele: "A fost un proiect eşuat şi noi nu vom permite niciodată ca aceste idei să fie promovate. Republica Moldova va rămâne un stat suveran, iar ceea ce ce ţine de aşa numită hartă a României Mari,care a fost ruptă de istorie, noi vom demonstra ceea ce a fost deja demonstrat", a rupt harta României Mari.  

Detalii: VIDEO/ Socialiştii au rupt harta României Mari în plenul Parlamentului