Secția juridică a Aparatului Președintelui Republicii Moldova va sesiza Autoritatea Națională de Integritate cu privire la o eventuală prezență a conflictului de interese în cazul consilierului prezidențial în domeniul juridic şi relaţii instituţionale, Maxim Lebedinschi, care deține și funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Informația în acest sens a fost confirmată chiar de Lebedinschi.

Potrivit Codului Electoral, doar preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale activează permanent și dețin funcția de demnitate publică. Ceilalţi membri ai Comisiei sunt convocaţi de preşedintele CEC și degrevați de la atribuțiile de serviciu.

Chiar dacă legislația, se pare că, permite lui Lebedinschi, în calitatea sa de membru al CEC, să dețină și o altă funcție, consilierul prezidențial insistă asupra unei expertize din partea Autorității Naționale de Integritate.

Nu doresc să mă expun la acest subiect și să interpretez prevederile legislației. Vom sesiza ANI și în baza răspunsului obținut se vor lua decizii”, a declarat Lebedinschi pentru reporterul Deschide.MD.

Precizăm că există mai multe exemple când membrii CEC activau și în alte domenii. Astfel, fostul consilier a lui Nicolae Timofti, Vladimir Șarban, la fel deține funcția de membru CEC. Totodată, în componența precedentă a Comisiei, unii membri CEC activau în calitate de consilieri al deputaților.