Ambasadorul R. Moldova în Austria, acreditat şi în Slovacia, pe lângă OSCE, Oficiul ONU şi organizaţiile internaţionale de la Viena, Victor Osipov, respinge acuzațiile aduse de Vladislav Kulminski, consilierul pe domeniul politicii externe al premierului Maia Sandu, privind implicarea sa în schemele de contrabandă cu țigări prin regiunea transnistreană.

Resping cu fermitate insinuările aberante, fabricate ca să facă valuri în presă şi presiuni inutile! Sunt jocuri incompetente ale unor profitori de circumstanţă, epave de la Chişinău ale intereselor străine”, comentează Victor Osipov într-o postare pe Facebook, citat de Ziarul Național

După ce Kulminski a cerut revocarea sa din funcție, Ambasadorul susține că a primit la misiunea diplomatică de la Viena chiar astăzi „un mesaj cvasi-oficial” în acest sens, adăugând că „ţine de decidenţi să aplice procedurile de rechemare corespunzătoare”.

Între timp, voi continua să-mi îndeplinesc obligaţiunile, să reprezint Republica Moldova şi interesele ei în relaţiile şi forurile sus-menţionate, aşa cum voi putea mai bine şi cum m-am străduit dintotdeauna. Cei care ştiu, cunosc: publicul de acasă ce a urmărit activitatea mea şi a Ambasadei, cetăţenii moldoveni şi comunitatea românească din diasporă, colegii din diverse instituţii naţionale, oricine a trecut pragul nostru la Viena, a sunat, a cerut suport, indiferent dacă erau ghidaţi de nevoi sau de proiecte frumoase. Ştiu foarte bine şi partenerii noştri internaţionali, aliaţii, dar, mai ales, oponenţii, căci acestora din urmă le-am creat prea mare discomfort faţă de ce s-au bucurat înainte”, a declarat Victor Osipov.

Vedeți mai jos întreaga declaraţie a Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Austria, Victor Osipov, pe marginea iniţiativei de a fi rechemat din funcţie:

„Las fără mare atenţie atacul şi pe executorul lui pe reţelele de socializare. Mai puţin contează sculele şi metodele lor josnice, sunt lipsite de consistenţă şi importanţă. Voi avea timp să mă ocup de apărarea imaginii, bunului nume etc.

Acum, însă, am să mă refer la fenomenul în sine şi la lucrurile ce contează cu adevărat.

Consider explicabilă dorinţa noii conduceri politice de la Chişinău de a promova oamenii săi în diverse funcţii, inclusiv în sistemul diplomatic, în ambasadele Republicii Moldova peste hotare. Am primit astăzi în acest sens un mesaj cvasi-oficial vizând Ambasada din Austria, acreditată şi în Slovacia, pe lângă OSCE, Oficiul ONU şi Organizaţiile Internaţionale de la Viena. Am luat act de el, după cum e şi normal. În continuare, ţine de decidenţi să aplice procedurile de rechemare corespunzătoare.

Între timp, voi continua să-mi îndeplinesc obligaţiunile, să reprezint Republica Moldova şi interesele ei în relaţiile şi forurile sus-menţionate, aşa cum voi putea mai bine şi cum m-am străduit dintotdeauna. Cei care ştiu, cunosc: publicul de acasă ce a urmărit activitatea mea şi a Ambasadei, cetăţenii moldoveni şi comunitatea românească din diasporă, colegii din diverse instituţii naţionale, oricine a trecut pragul nostru la Viena, a sunat, a cerut suport, indiferent dacă erau ghidaţi de nevoi sau de proiecte frumoase. Ştiu foarte bine şi partenerii noştri internaţionali, aliaţii, dar, mai ales, oponenţii, căci acestora din urmă le-am creat prea mare discomfort faţă de ce s-au bucurat înainte.

Resping cu fermitate insinuările aberante, fabricate ca să facă valuri în presă şi presiuni inutile! Sunt jocuri incompetente ale unor profitori de circumstanţă, epave de la Chişinău ale intereselor străine. Dar, cum am promis, de calomniatori mă voi ocupa la timpul potrivit…

Acest mesaj e mai mult pentru oamenii apropiaţi, prieteni, parteneri, ca ei să fie siguri că rămân a fi cel pe care l-au ştiut dintotdeauna, deschis, onest, curat şi - în serviciul neamului meu!

Iar deciziile puterii şi sfidările noi în viaţă le aştept cu capul sus!”.

Amintim că Vladislav Kulminski, consilierul pe politică externă al premierului Maia Sandu, cere rechemarea Ambasadorului R. Moldova în Austria și pe lângă OSCE, Victor Osipov, pentru faptul că acesta ar fi jucat „un rol important” în schemele de contrabandă cu țigări din regiunea transnistreană.

Detalii: Consilierul Maiei Sandu îl atacă dur pe Victor Osipov, ambasadorul RM la OSCE. Reacția diplomatului